in

Скулптори от 5 страни ваят творби край Варна

Снимка: kmeta.bg

Творци от Турция, Белгия, Индия, Македония и България се включват в петото издание на пленера по скулптура „Докосване до природата“, което започва днес в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна.

Участниците бяха избрани от комисия с участието на представители на организаторите от фондация „Св. св. Константин и Елена“, Община Варна, Съюза на българските художници и артистичните среди в града измежду 27 автори от 11 държави, които представиха общо 38 проекта.

До 22 май победителите ще реализират 5 проекта на открито в най-стария български морски курорт. Атанас Атанасоски от Македония, за когото това е второ участие в пленера, ще работи по проекта „Геометрична вълна“. Миналата година артистът с докторска степен по стенопис и скулптура от Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“ реализира изящната си творба „На хоризонта“, с която представи любовта между морето и небето. Тазгодишният му проект представлява сложна композиция между природата, морето, континентите и хората. Атанасоски е реализирал повече от 40 скулптурни изложби и е участвал в международни симпозиуми в Ню Йорк, Виена, Абу Даби, Лондон и др.

Скулптурното изкуство на Турция ще представи Фиген Алтун от Анталия. Тя е учила изящни изкуства и скулптура в Akdeniz University, има участия в десетки изложби и симпозиуми. Проектът й е озаглавен „Ядрото“ и пресъздава сърцевината на морското дъно.

Българското участие в пленера е на скулптора от Ямбол Иван Стоянов – автора с най-много участия и реализирани творби в Св. св. Константин и Елена – две от камък и една от дърво. Четвъртата му композиция за курорта се нарича „Артефакт от изчезнала цивилизация“ и е вдъхновена от Атлантида и от въпроса „Има ли някъде отвъд голямото море една цивилизация, която е запазила не само малка част от невинността на атлантите, но и голяма част от техните постижения?“

Въпреки че повече от 20 години живее и твори в Париж, Гададхар Ожха ще представи културата на Индия. Сред участниците в „Докосване до природата“ това е авторът с най-много награди и участия в скулптурни симпозиуми, като най-забележителните сред тях са състезанията за снежни и ледени скулптури в Канада, Италия и Русия. Във Варна даровитият творец ще извае медузата като „Танцуваща кралица“.

Другата дама в пленера – Цветанка Койкова, е родена във Варна, но от години работи в Белгия. Зад гърба си има множество награди, изложби, симпозиуми. Тя ще претвори виждането си за необятния морски свят в проекта „На морското дъно“.

Изложбата на готовите творби ще бъде открита на 21 май за празника на курорта Св. св. Константин и Елена. Пленерът се организира от фондация „Св. св. Константин и Елена“ с подкрепата на Фонд „Култура“ на община Варна и на „Скални материали“ АД – Русе, което дарява необходимия камък за изработка на произведенията, и със съдействието на Съюза на българските художници.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/