Повече от две седмици част от Генерал Тошево е без вода

Снимка: Facebook
Снимка: Facebook

Повече от две седмици без вода са жителите на квартал „Пастир” в Генерал Тошево.

Според здравните власти пробите от водата продължават да не отговарят на изискванията след замърсяването на водопреносната мрежа с пестициди, научаваме от bTV. А местните вече се готвят за протести.
За готвене и пиене хората си купуват минерална вода. А магазин в квартала няма. От ВиК казват, че са промили системата на квартала над 30 пъти.
„Изследвахме водата по химичен състав, по микробиология, изследвахме я за пестициди. От всичките лаборатории получихме потвърждение, че водата е в норма и е годна за питейно-битови цели” твърди инж. Павел Павлов, главен инженер на ВиК-Добрич.

Не така мислят обаче от РЗИ.

„За съжаление това, което ВиК твърдят, не отговаря напълно на истината. Защото към днешна дата ние имаме данни само за едно от активните вещества, които се съдържат в трите продукта за растителна защита за които има данни, че са постъпили във водопроводната мрежа в квартал Пастир”, казва д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ-Добрич.

Според представителите на ВиК-Добрич у нас няма лаборатория, която да изследва тези вещества. Но са намерили лаборатория, която сега разработва методика за изследването им. А докато това стане и водата бъде изследвана, над 300 души ще продължат да бъдат без вода.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Facebook

Мъж с церебрална парализа се готви за световно по канадска борба (СНИМКИ)

Маги Джанаварова журира конкурс за млади изпълнители във Варна