in

Варненци масово се оплакват от нарушени трудови права

152 сигнала от граждани са подадени край морето от началото на годината.

Това каза инж. Иван Иванов, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Варна. По думите му, преобладаващите сигнали са свързани с неизплатени обезщетения след прекратени трудови правоотношения между работник и работодател, информира ИА „Фокус“

„Най-често работника не е наясно, че обезщетението, което работодателя му дължи при прекратеното правоотношение, било то за напускане на работа, неизползвани годишни отпуски или не спазено предизвестие, се начислява във ведомостта за месеца, за който е станало вече прекратяването на трудовото правоотношение и е дължимо до края на следващия месец. Те бързат в деня на прекратяване на правоотношението да си получат всички обезщетения и поради тази причина ни сигнализират много често преди още да е изтекъл срока за погасяване на тези обезщетения“, обясни инж. Иванов.

Той обясни, че всички желаещи могат да подават сигнали в дирекция „Инспекция по труда“ във Варна, която се намира на ул. „Христо Самсаров“ 2А.

„Разполагаме с типова бланка, в която гражданите посочват своите проблеми, описват какво е нарушено от страна на работодателя спрямо тях и съответно посочват самия работодател, който подлежи на контрол от страна на инспекцията“, заяви директорът на звеното. Сигнали могат да бъдат подавани и на интернет страницата на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, както и по електронен път.

„Като подчертавам сигналите, които се подават по електронен път следва да бъдат подписани с универсален електронен подпис, за да може да получи гражданина отговор от наша страна“, допълни инж. Иванов.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/