in

Кениецът Осея Тюей е големият победител на Маратон Варна(СНИМКИ)

снимка Мердин Береров, Нова Варна

В Маратона днес участваха 1030 атлети от 36 държави

Големият победител на Маратона стана кениецът Осея Тюей, поставил рекорд на 42 километра с време 2:16:35. Той е победител и на Маратона на Стара Загора. Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на Маратон Варна, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка.

Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение.

При жените кенийката Рут Матебо. победи с 2.43:54 ч., като защити титлата си от миналата година и записа трета поредна победа в морската столица. Наред с това Матебо подобри с повече от минута собствения си рекорд на трасето от преди две години. Рут има едно второ място от маратона в Стара Загора тази пролет, което означава, че състезанието през есента в София ще определи кой ще спечели големия бонус.

Най-бързи в големия маратон от българите бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2.43:42 ч. и осмата при жените Борислава Видева с 3.35:54 ч. Кенийци грабнаха победите и в полумаратона. Резултътът на шампиона при мъжете Уйклиф Бивот 1.05:19 ч. също е „гросмайсторски“, а при жените триумфира Рут Мбата с 1.15:05 ч. Зрителите приветстваха български победи в 10-километровата дистанция: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 мин, а при мъжете Иво Балабанов с 33:01 мин.

 

Само за четири години Маратон Варна се превърна в едно от емблематичните събития за града. И днес хиляди жители и гости на морската столица се събраха покрай трасето и в зоната на старт/финала за да изживеят незабравими емоции с проявата, която отново бе истински празник в центъра на морската столица.

Победителят получи от кмета на Варна чек в размер на 8000 лв. Близо 50 000 лв е общият награден фонд на състезанието.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

Четвъртото издание на маратона отново бе част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 31 март в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 13 октомври. Проектът е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева