in

Водещи архитекти ще дискутират градските пространства на Варна

снимка „Варна дизайн форум“

Влиянието на школата Баухаус върху архитектурата на българското Черноморие ще покаже изложба, която се открива в петък в сградата на Община Варна. В експозицията могат да се видят обекти, изградени в нейния дух на територията на Варна, Бургас, Балчик, Несебър и Созопол.

Изложбата е част от поредицата събития, с които в морската столица ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на немската архитектурно-дизайнерска школа. Основана на базата на три висши училища в градовете Bаймар (1919 -1925), Десау (1925 -1932) и Берлин (1932-1933) от архитектите Валтер Гропиус, Ханс Майер и Лудвиг Мис ван дер Рое, школата Баухаус е закрита под натиска на нацисткия режим през 1933 г. Но влиянието й като родоначалник на модерната архитектурна естетика се простира в цял свят и радикално променя всички сфери на изкуствата – aрхитектурата, дизайна, живописта, театъра и танца, фотографията и дори музиката.

Стремежът на Баухаус за цялостно обновление на средата, в която живеем, продължава да е актуален и днес. Сега за пръв път партньори на Германия от Китай, Япония, Русия и Бразилия се обединяват, за да създадат дългосрочна база за нови транснационални научни изследвания върху продължаващото глобално влияние на Баухаус.

По повод годишнината неправителствената организация „Варна дизайн форум“ с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова осъществява мащабен проект със съдействието на фонд „Култура“ при Община Варна, Гьоте институт, Дворец и Музей Балчик, Агенция Бонбон. В рамките му е създадена книгата „Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие“, чиято мултимудийна презентация предстои от 15 ч. в петък в пленарната зала на Община Варна. С проучването и документирането на архитектурното наследство в духа на Баухаус от 30-те и 40-те години на XX в. по Черноморието се цели не само неговото съхраняване, но и спирането на негативната тенденция за строеж на еклектични сгради в България.

Гост на проявите ще бъде световноизвестният архитект Юрген Майер, който е поканен от главния архитект на Варна Виктор Бузев, за да сподели своя опит в архитектурата на градските пространства. Лекцията му започва от 15,30 ч., а от 17 ч. отново в пленарната зала той ще обсъди на кръгла маса с варненци идеи за архитектурното развитие на града. Във фокуса на вниманието ще бъде неговата реализация „Метропол Парасол“ в Севиля, която превръща неугледен паркинг в центъра на града с недоразкрити археологически артефакти в култово културно средище на няколко нива. „Метропол Парасол“ влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата дизайнерска дървена конструкция в света (висока 26 м, с параметри 150:70 м). С футуристичната си архитектура, инспирирана от купола на Севилската катедрала и фикусите в Пласа де Кристо де Бургос, тя е образец за интегриране на модерна структура и съхраняване на археологическо наследство в градска среда.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/