Лимити на лечението на онкоболни. Те вече ще чакат

“Комплексният онкологичен център” Шумен е сезирал държавните институции за изменението на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г.

За пръв път в цялата история на НЗОК, от нейното създаване с анекса на НРД бе заложен лимит за лечението и на онкоболни пациенти, научаваме от trafficnews.bg. Отложеното изписване на пациенти, преминали по Клинични пътеки в края на всеки месец, които се задържат в лечебното заведение и се изписват в началото на следващия месец, поради изчерпване на финансов лимит, води до натрупване на закъснение, забавяне и невъзможност за приемане на онкологично болни, нуждаещи се от лечение, както и до натрупване в листа на чакащи от такива пациенти.

В резултат на това се нарушават терапевтичните схеми за лечение на онкоболни, като се принуждават да чакат, което води до конфликтни ситуации и работата се затруднява изключително много.

През годините има устойчива тенденция за нарастването на лъчелечението, което е с около 20% повече в сравнение със същия период на предходната година. Дейността е най-ощетена при този начин на финансиране с лимити, съобщават от ЦЗПЗ.

Ако не бъдат предвидени необходимите средства за финансиране на реално извършената дейност ще се оформи прогресивна листа на чакащи за лъчелечение. Към 20- ти май ще се изчерпи общия лимит за месеца и всички налични болни ще се отчетат за юни, като за дните до края на май няма да бъдат приемани нови болни.

За юни месечния лимит ще се изпълни към 15- то число и се очаква пълно разстройване на дейността в болницата. Това ще доведе до формиране на листа на чакащи за около 1 месец, въпреки че болницата има капацитет да приеме всички без отлагане. Това е недопустимо за лечение на онкологични заболявания по радикална програма, каквито са 65-70% от пациентите и ще доведе до силно влошаване на лечебните резултати и ще влоши прогнозата за изхода от това тежко заболяване.

От “Комплексен онкологичен център” Шумен настояват за адекватни решения и действия и премахване на лимита.

Писмото е разпратено до Председателя на БЛС Д-р Маджаров, Председателя на комисията по здравеопазване към Народно събрание Д-р Дариткова, Министъра на здравеопазването – К. Ананиев и до Център защита правата в здравеопазването.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимка: Нова Варна

Тестват тол системата от днес

Снимка: М. Димитрова

Жители на Цветния квартал: 2000 варненци останаха без мост (СНИМКИ)