in

Варна се включва в Европейската нощ на литературата довечера

Морската столица ще се включи заедно с 11 български града в Европейската нощ на литературата тази вечер

В това събитие публични личности четат актуални литературни текстове в т. нар. „читателски гнезда“. Във Варна и тази година откъсите от произведенията ще бъдат представени в превод на български език, както и в оригинал – на английски, български, италиански, немски, португалски, румънски, унгарски и френски. Всяко от тези „гнезда“ домакинства една държава и съответния текст, откъс от който ще бъде четен от 18:00 до 22:00 ч. с начало на всеки 30 минути.

Специален гост на изданието през 2019 г. е писателката и журналист Димана Трънкова, авторка на романа „Празната пещера“, с която в Книжарница „Параграф 22“ ни предстоят отворена среща-разговор, училищни дискусии и авторско четене. Българският текст ще бъде представен в оригинал и в превод на английски език.

Четците във Варна ще бъдат актьорите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна Стоян Радев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Ивайло Иванов, Константин Соколов, Ненчо Костов и Цветина Петрова, актьорите от Държавен куклен театър – Варна Мария Томова и Теодор Христов, както и младите актьори Ели Пенчева, Виктория Иванова, Симона Роева, Елеонор Колева и Татяна Мариянова от Студио „Театър“. Към тях се присъединяват главният редактор на Радио Варна Веселина Божинова и преводачката Юлия Петкова от издателство „Колибри“.

Официално откриване с всички четци и организаторите ще бъде в 17:00 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, а закриването и музикално афтър парти ще бъде в 22:00 ч. в бар „Бранд“.

Произведенията в оригинал ще представят Сара Белабес от Великобритания и Соня Минева от Езикова школа „Крег“ на АНГЛИЙСКИ език, Ивета Маринова и Алекзандър Маухер от Германия на НЕМСКИ език, Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия във Варна, на ИТАЛИАНСКИ език, Мапаше Самуел Афонсу Лувунга и Изаияш Бернарду Малунду Кувула от Ангола на ПОРТУГАЛСКИ език, Ралука-Александра Йонеску от Румъния на РУМЪНСКИ език, Бианка Иванова от Унгария на УНГАРСКИ език, Ерик Перотел, аташе за френския език към Френски институт Варна, на ФРЕНСКИ език.

Организатори за Варна са Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства, Франкофонски център Варна и Почетното консулство на Италия във Варна.

Организатори на Нощ на литературата за България са посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз EUNIC в партньорство с Фондация „Детски книги“.

 

Програмата на Нощ на литературата 2019 във Варна:

https://www.facebook.com/events/394909544699567/

https://noshtnaliteraturata.com/grad/varna/

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева