in

Ето как изглежда обновеното Мостче на желанията в Морската градина

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Най-символното място в творението на Антон Новак е възстановено по архивни снимки на варненци

Мостчето на желанията беше напълно изгнило и бе подменено с напълно ново съоръжение. Бяха изляти основи, поставена беше метална конструкция и бе завършено с лиственица, обясни пред Нова Варна изпълнителният директор на фирмата извършваща ремонта, Николай Пашов .За възстановяването са ползвани архивни снимки и е напълно възстановено в първоначалния му вид”. Макар ремонтът в Морската градина да не е приключил в момента съоръжението е готово. По него вече се разхождат варненци, видя фоторепортер на „Нова Варна“

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Мостчето на желанията в годините си остава най-специалното място в Морската градина. То се намира в алпинеума, успоредно на големия мост над Шокъровия канал.

Поверието гласи, че който мине със затворени очи по него и си повтаря съкровено желание, то се сбъдва. В началото на века на това място е имало свинарници. Паркостроителят Антон Ян Новак, подкрепен от общинската управа и въодушевени граждани, разчиства мястото. С балчишки камък и колони от Побити камъни там е изграден алпинеумът. Новак го доукрасява с романтични дървесни видове и храсти.

През социализма на върха на камъните имаше бронзова скулптура на козел, която младите варненци обичаха да яхат. Тя обаче изчезна, вероятно открадната за предаване като цветен метал.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева