in

Как изглежда реновираната АГ болница във Варна? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

На официална церемония днес бе открита реновираната СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“ във Варна.

На нея присъстваха областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, заместник-кметът Коста Базитов, кметът на Търговище Дарин Димитров и Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той отслужи водосвет и благослови лекарите и всички трудещи се, които се грижат за родилките и децата.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Няма човек, който да е дошъл тук и да не е усетил подкрепа и помощ“, каза митрополит Йоан.

„Искам да изкажа своята благодарност към моите колеги за ежеминутната, всеотдайна и упорита работа по нашата специфична дейност. Ние сме привилегировани, защото имаме досег с едно от най-съкровените Божествени чудеса – раждането на новия живот“, каза управителят на болницата проф. Емил Ковачев.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„АГ болницата е единствената извън столицата специализирана акушеро-гинекологична болница с III ниво на компетентност по неонатология“, допълни той и подчерта, че от двадесет години в болницата не е правен такъв мащабен ремонт на отделенията.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Средствата за ремонта са отпуснати от Община Варна и са в размер на 1 293 841 лв. С част от финансовите средства са закупени комбиниран стерилизатор, хистероскопско оборудване, високоспециализирана апаратура за паноанатомична лаборатория и пациентски монитори.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

През последните месеци са реновирани: родилното отделение, реанимацията, операционните зали, гинекологичното отделение и неонатологичното отделения на третия етаж. Напълно ремонтирани са покривите на високото и ниското тяло на сградата. В най-скоро време се очаква да стартира и изграждането на външния асансьор на болницата.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

През 2018 година в АГ болницата са проплакали 2278 деца, със 100 повече от миналата. От началото на 2019 година са родени 685 бебета, като 112 от тях са недоносени.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.