in

Десетки варненци измериха безплатно кръвното си налягане (СНИМКИ)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

В Световния ден за борба с хипертонията десетки варненци се възползваха от мобилния пункт за безплатно измерване на кръвното до Операта в морската столица.

Инициативата се проведе между 11.00 и 18.00 ч. както във Варна, така и в още десет български града.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

По време на мероприятието гражданите се информираха по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; получиха информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония

На желаещите бе измерено тегло и кръвно налягане  с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Отбелязването на Световния ден за борба с хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане – като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% – 5 505 пациенти, са починали.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.