in

Делон: Не аз тормозех жените, а те мен (ВИДЕО)

delo.bg

Триумфално завръщане на големия френски актьор на кинофестивала в Кан

Френският актьор Ален Делон коментира днес, 19 май, обвиненията срещу него в насилие над жени. В интервю той заяви, че независимо от възгледите му за жените и еднополовите двойки, поне като актьор е безукорен, съобщава „Ройтерс“.

„Хората могат да говорят каквото си искат, аз съм свикнал с това. Но за кариерата ми като актьор няма какво да се каже. Те я безупречна”, обяви 83-годишният Делон, цитиран в Journal Du Dimanche (JDD), пише ploshadskaveikov .

Един от най-популярните актьори в Европа от повече от пет десетилетия и особено обичан в родната си Франция, Делон е участвал във филми, сред които „Гепардът” на Лукино Висконти, спечелил голямата награда на кинофестивала в Кан през 1963 г.

Но през годините той също е разпалвал и публични спорове, включително когато обяви приятелството си с крайнодесния френски политик Жан-Мари Льо Пен и призна, че е удрял жени. В интервюто Делон отстоя някои от възгледите си и каза, че други коментари, които са му били приписани, са били изопачени.

„Не съм против гей браковете, не ми пука: хората трябва да правят каквото си искат – казва той пред JDD. — Но съм против осиновяването на деца от двама души от един и същи пол”. „Казал съм, че съм удрял жена? Да. И трябваше да добавя, че съм получил повече шамари от жени, отколкото някога съм ударил. Никога не съм тормозил жена в живота си. Те обаче много ме тормозеха”.

Делон споделя, че е с „десни убеждения”, но не е привърженик на крайнодесни политици. В контекста на движението #MeToo, което избухна след вълна от скандали за сексуален тормоз, разтърсили филмовата индустрия, наградата за Делон в Кан предизвика недоволство сред женски организации.

Мелиса Силвърстейн, основателка на активистката група „Жени и Холивуд“, призова фестивала в Кан за по-голямо уважение към жените, отколкото почитането на „тези отвратителни ценности” с наградата за Делон. Подписите в онлайн петиция срещу награждаването на Делон, подадена от Съединените щати, достигнаха 25 500 в неделя.

„Организаторите на този фестивал наистина се опитаха да направят големи крачки… тази година те удвоиха броя на жените в конкурсната програма – казва Рона Ричфорд, журналист от „Холивуд рипортър” във Франция. — Смятам, че след всичко това тази награда е погрешна преценка”.

Организаторите на фестивала защитиха избора си, заявявайки, че Делон не е „перфектен“, но актьорската му кариера е безупречна. Церемонията се състоя в неделя вечерта. „Не му даваме Нобелова награда за мир”, каза директорът на фестивала Тиери Фремо на пресконференция по-рано през седмицата. Някои колеги актьори също изразиха подкрепата си за Делон.

„Това, което казва Ален Делон, си е негова работа, независимо дали сме съгласни с него или не – заяви френската актриса Виржини Ледойен, която тази година председателства журито, определящо наградата „Queer Palm“ в Кан за филми, свързани с ЛГБТ . – Той е великолепен актьор, с голям принос в киното”.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/