in

Държавата дава 1 млн. лв. за храм „Свети Прокопий Варненски“ (СНИМКИ/ВИДЕО))

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Министър-председателят Бойко Борисов посети новостроящия се храм „Свети Прокопий Варненски“ при своята изненадваща визита в морската столица на 21 май.

След като провери извършените строително-ремонтни дейности в квартал „Владиславово“, заедно с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев той бе посрещнат в храма от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и предстоятеля отец Георги.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Премиерът обяви, че държавата ще осигури 1 милион лева, разделени на два транша по 500 000 лева, за да бъде довършена църквата, а въпросът ще бъде разгледат, след като минат изборите за Европейски парламент.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Ще додадем колкото средства са необходими. Нека кажат хората след 100 години, че тук е имало владика, който е направил църква. Имаше едни хора, които ни забраняваха да ходим на църква по Великден, а сега от комунисти няма място в „Александър Невски“, заяви Борисов.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„За нас е важно да завършим подовата настилка на храма. Благодарим на Бог за вас, че отпуснахте средства за храма. Благодарим за всичко. Попът може и да няма общо с магистралата, но до църквата се стига по път“, каза митрополит Йоан.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Владиката обясни на премиера, че парите са необходими за довършването на иконостаса, започване на стенописите, които ще струват 620 000 лв. и ще бъдат във византийски стил, за подово отопление и обзавеждане на храма. Той допълни, че подовата настилка е изградена, но трябва да бъде довършен монтажът на отоплението.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

До този момент Община Варна е отпуснала 1, 4 млн. лева, а държавата около 500 000 лв., като 200 000 лв. от тях са предназначени за ремонт на покривната конструкция на Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

„Свети Прокопий Варненски“ е първият православен храм, който се изгражда във Варна през последните сто години. Първата му копка бе направена още през 2006 г., но мащабният проект и постоянната липса на финансиране забавяха строителството му. Към него ще има енорийски център, който ще осъществява духовно-просветна и социално-милосърдна дейност. Предвижда се там да има медицински център, в който ще бъде предлага безплатна помощ на хора, които нямат възможност да си позволят здравни услуги.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“


*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.