in

Трета смърт по далекопровода, където загина работник във Варна

Трета смърт, предизвикана от трудова злополука се случва на въпросният далекопровод във Варна. Това каза за „Нова Варна“ директорът на Инспекцията по труда във Варна, инж.Иван Иванов. Той коментира трагичен инцидент с работник в квартал „Изгрев“, случил се на 15 май. По думите му Инспекцията разследва случая и до 30 дни ще е готова със становище по него.

Според инж. Иванов, трудовите зпополуки с фатален край във Варна и региона все по-често са предизвикани от катастрофи по време на работа.
По думите му обаче няма ръст на инцидентите с летален изход в последните години.

Припомняме ви, че както „Нова Варна“ писа работник загина, след като беше ударен от ток при монтаж на електрически стълб. Инцидентът е станал на 15 май във варненския квартал „Изгрев”, съобщиха от прокуратурата в морската столица.

Двама служители на подизпълнител на дружество „Енерго про“ са извършвали дейности по прекарване на електричество в парцел. Единият от тях се заел да пренесе електрически стълб до мястото, където да бъде монтиран. При пренасянето закачил жиците. Работникът е бил ударен от ток и починал на място.

Наша проверка установи, че работникът е служител на фирма подизпълнител на ЕРП-то обслужващо региона. Потърсихме позицията по случая на ЕНЕРГО-ПРО с въпроси за осигуряването на безопасността на труда на служители им. Ето и официалната позиция по случая на дружеството:

„Във връзка с регистрираната на 15 май 2019 г. трудова злополука със служител на фирма-подизпълнител на ЕРП Север ви информираме, че се води разследване и сведения за фирмата могат да бъдат поискани от Инспекция по труда и от Националната следствена служба.

При подписване на договори за работа по обекти на електроразпределителното дружество всички контрагенти подписват Приложение за осигуряване на здравословни безопасни условия на труд, като се задължават да спазват съответните правилници и инструкции за безопасна работа.

Следствените органи ще извършат проверка и ще уточнят детайлите по отношение на спазването на установените правила за безопасност в конкретния случай. В регистъра на електроразпределителното дружество не са регистрирани други злополуки от такъв тип“.

По случая се води разследване от варненската

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева