in

За смъртта на свободния избор

Или защо в тази кампания битката за вниманието на избирателя се води с абсурдни скандали в стил „ти на мене-аз на тебе“

Мирише на избори,нали? Премиери карат джипове и предават на живо, кметове управляват на живо от фейсбук, политическите тролове вият на умряло. Всеки следващ проблем замазва предишния, за да размъти истинската картина и да отвлече вниманието от важните неща.

През последните 30 години се уморихме да търсим кое е по-малкото зло в интегралната бюлетина. Онова зло, което така и не подобри живота ни. Нашият, реален, не живота ни в социалните мрежи.

Този път ние не избираме просто 17 души на големи заплати. С всеки изминал вот все по-трудно успяваме да докажем на себе си, че все още имаме избор и държим на него. Възмутени и разочаровани сме. Възмущаваме се, да. Но по традиция се възмущаваме пестеливо, някак енергоспестяващо. И във фейсбук.

Днес отново хейтим, шикалкавим, остроумничим, докато животът минава – родителите ни гаснат с половинчати здравни грижи, децата ни растат в нездравословна среда и безумна образователна система.  Европа се разпада, най-бедни и болни сме, но пък с най-много политици на глава от населението. Държавата, в която свикваме безропотно с всичко, което ни се предлага. Включително и на политическата трапеза.

И се залъгваме, че правим каквото можем в бясна надпревара за бита си, забравяйки за духа. За нормалността. И за избора.

За избора и изборите ми е думата. На какво станахме свидетели тези дни и каква беше целта?

Апартамент гейт. „Ало Банов“, къщи за гости, офшорки, спонсори зад решетките, 7 оставки, стотици прерязани ленти, десетки милиони, раздадени в последния момент. Но не предизборно.

Беззъбата кампания, която ни бе поднесена, беше с една единствена цел – колебаещите се  отново да отидат в графата „негласували“. Върхът на политическото шоу и бутафорните дебати стигнаха до такива „висини“ неслучайно. А именно – с надеждата да се разбягат максимален брой хора.

И накрая да си останат само нашите.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева