in

Трансплантирани пациенти гледаха воден флашмоб във Варна

Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе във Варна. Изпълнението бе на момичетата от отбора по синхронно плуване „Албатрос“–Варна и е част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите.

Инициативата се провежда със съдействието на Astellas и с подкрепата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, МУ-Варна, Община Варна и medconsult.bg. В края на изпълнението, което завърши с голямо сърце, във въздуха полетяха червени балони в памет на донорите с техните имена. Варненската университетска болница е сред водещите в страната по реализирани донорски ситуации, като в периода 2005г. – 2018г. са реализирани 48 ситуации, при които над 230 пациента са били трансплантирани.

На събитието присъстваха трансплантирани пациенти от цялата страна, които са получили най-ценния дар – живот, както и проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.

Трансплантациите са едно от чудесата на съвременнта медицина, благодарение на което стотици хора по цял свят, за които това е единственото възможно лечение, получават шанс да живеят. Трансплантацията на органи е от жизненоважно значение за лечението и качеството на живот на пациенти, живеещи с различни състояния, които засягат черния дроб, бъбреците, сърцето, белите дробове и др. Основна идея на кампанията е хората да познават значимостта от донорството, за да може всеки да направи съзнателен и информиран избор, ако изпадне в ситуация, в която трябва да вземе решение за даряване на органите на свой близък.

В момента над 1000 българи са в листата на чакащи за трансплантация на бъбрек. По информация на Агенцията по трансплантации, която от 1.04.2019г. е част новата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, през 2018г. в България са реализирани 16 донорски ситуации при пациенти, изпаднали в мозъчна смърт, а през 2019 – 3. В резултат на това за този период над 40 пациента са получили шанс за нов живот, като са били трансплантирани бъбреци на 22 пациента, черен дроб на 14 и сърце на 5 човека. Според статистиката България е на последно място по брой донори на 1 млн. души население в Европа, като една от причините е ниската информираност на обществото за този процес, за напредъка на медицината и за възможностите за нуждаещите се пациенти.

Мозъчната смърт е необратимо състояние, при което централната нервна система на човек безвъзвратно престава да функционира, а функцията на всички останали органи се поддържа изкуствено. Две са най-честите причини да се стигне до мозъчна смърт: произшествия и масивен мозъчен кръвоизлив. Честотата, с която се случва мозъчната смърт, без увреждане на останалите органи, е около 50 случая годишно на 1 000 000 население в цял свят.

Само неголяма част от донорските ситуации успяват да бъдат реализирани, като при 1 донорска ситуация може да бъде спасен животът на 7-8 човека.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/