in ,

Вижте първи кадри от къщата, нарочена за събаряне в „Максуда“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Възрастно семейство и млади гурбетчии в Германия са собствениците на сградата на „Сава“ 53, заради която се срутил ската на „Левски“

снимка Мердин Берберов Нова Варна

Живущите в къщата, нарочена за събаряне в Максуда, заради която стана свличането на земна маса, са отказали да бъдат настанени в общинско жилище. Това каза за „Нова Варна“ кметът на район Одесос Георги Недев.

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

По думите му къщата била почти безлюдна ,тъй като синът и снахата били на гурбет в Германия, а възрастното семейство почти не обитавало сградата. Според Недев вчера с частна жалба е атакувано решението на ВАС, което отменя общинската наредба за събаряне.

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Живущите в къщата били предупредени и почти са изнесли покъщнината си, обясни още кмета на „Одесос“. Същото важало за обитателите на останалите 20 незаконни къщи по ската ,нарочени да бъдат сринати от багерите.

Преди минути от общинската администрация опубличиха и хронологията по събарянето на незаконната къща.

Хронология за премахването на незаконната къща на ул. „Сава“ 53:

– На 08.03.2018 г. е издадена заповед на кмета на район „Одесос“, на чиято територия се намира къщата, за премахване на незаконен строеж с административен адрес гр. Варна, ул. „Сава“№ 53;

– На 16.04.2018 г. е постъпила жалба от Пламен Христов срещу заповедта, образувано е съдебното производство пред Варненския административен съд;

– На 07.01.2019 г. е постановено решение на Варненския административен съд, с което жалбата от Пламен Димитров е отхвърлена; Това решение е обжалвано пред Върховен административен съд. Делото е насрочено за 20.01.2020 г.

– На 28.02.2019г.  Кметът на район „Одесос“ е  поискал от Върховния административен съд, допускане на предварително изпълнение на заповедта за събаряне на незаконната сграда;

– На 13.05.2019 г. Тричленен състав на Върховния административен съд със свое определение отхвърля искането на районния кмет за предварително изпълнение.

В момента определението се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Внесено е искане до съда за насрочване на делото за по-ранна дата, вместо посочената 20.01.2020 г.

снимка Мердин Берберов, Нова ВарнаРайонните кметства ще се свържат с живеещите в посочените къщи, а за тях ще бъде осигурено място за временно настаняване, коментира по-рано и кмета Иван Портних.

снимка Мердин Берберов Нова Варна

Не такова обаче е мнението на живущите там. Поне да ни бяха предупредили десетина дни по-рано – сега квартира ли да търся, къде да го сложа този багаж, коментира пред „Нова Варна“ обитателят на дома Али Мехмедов.

Повече във видеото:

&;

Снимки и видео Мердин Берберов, Нова Варна

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева