in ,

Варна отпразнува 24 май (Видео)

Снимка: live.varna.bg

Множество граждани на Варна – деца и ученици, родители, преподаватели, студенти, представители на научни институти, академичните и културните среди участваха в празничното шествие за 24 май в центъра на града.

Времето и дъждът не успяха да сломят празника, който започна около 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Тържествената програма започна още след 9.00 часа с отслужването на благодарствен молебен в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Около 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ бе издигнат българският флаг под звуците на националния химн, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Кметът Иван Портних произнесе празнично слово.

„Бог да ни закриля и Светите равноапостолни братя да бъдат пример за утвърждаване в светата православна вяра и дълбокото и познаване и разбиране, пожела Варненският и Великопреславски митрополит Йоан“.

Някой от училищата изпълнениха фолклорна композиция. Деца от училища и детски градини пуснаха в небето пъстроцветни балони с буквите от азбуката. Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, множеството се отправи по бул. „Мария Луиза“. Шествието бе водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили. И тази година в началото на колоната бяха ученици и учители от най-старото училище в града – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, което навършва 157 години.

В началото на празничното шествие бяха и представители на училищата – носители на „Награда Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи – Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, (75 години), ОУ „Захари Стоянов“ (50 години) и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ (25 години). Във връзка с титлата „Варна – Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове. Стотици граждани с цветя, трибагреници, много семейства с малки деца бяха дошли да наблюдават празничното шествие. В него се включиха и училищни мажоретни състави и оркестри.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов