Категории: АкцентиВарна

Варна отпразнува 24 май (Видео)

Реклама

Множество граждани на Варна – деца и ученици, родители, преподаватели, студенти, представители на научни институти, академичните и културните среди участваха в празничното шествие за 24 май в центъра на града.

Времето и дъждът не успяха да сломят празника, който започна около 10.00 часа на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Тържествената програма започна още след 9.00 часа с отслужването на благодарствен молебен в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“. Около 10.00 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ бе издигнат българският флаг под звуците на националния химн, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили. Кметът Иван Портних произнесе празнично слово.

„Бог да ни закриля и Светите равноапостолни братя да бъдат пример за утвърждаване в светата православна вяра и дълбокото и познаване и разбиране, пожела Варненският и Великопреславски митрополит Йоан“.

Някой от училищата изпълнениха фолклорна композиция. Деца от училища и детски градини пуснаха в небето пъстроцветни балони с буквите от азбуката. Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, множеството се отправи по бул. „Мария Луиза“. Шествието бе водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили. И тази година в началото на колоната бяха ученици и учители от най-старото училище в града – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, което навършва 157 години.

В началото на празничното шествие бяха и представители на училищата – носители на „Награда Варна“ за 2019 г. и честващите юбилеи – Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, (75 години), ОУ „Захари Стоянов“ (50 години) и Гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ (25 години). Във връзка с титлата „Варна – Европейски град на спорта – 2019“ тази година е сформиран и блок на спортните клубове. Стотици граждани с цветя, трибагреници, много семейства с малки деца бяха дошли да наблюдават празничното шествие. В него се включиха и училищни мажоретни състави и оркестри.

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това са верните отговори на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува верните отговори от провелата се днес матура по…

преди един час

Край Варна показват уникална експозиция от над 100 вкаменелости (СНИМКИ)

Експозицията ще бъде открита на 18 май в Историческия музей в Провадия. Вкаменелостите са от…

преди един час

Нова Варна разговаря с граждани: Защо мненията за новия кмет са толкова противоречиви? (Видео Репортаж)

В разгара на пролетта, когато град Варна кипи от живот и енергия, екипът на Нова…

преди 2 часа

Млад мъж от Варна остава в ареста: От около една година се занимавал с престъпна дейност

Обвиняем за държане и разпространение на метамфетамин е задържан за 72 часа с постановление на…

преди 2 часа

Строителният бранш във Варна: Буксуваме. Искаме промени в ЗУТ, Закона за обществените поръчки и Закона за местно самоуправление и местна администрация

Липсата на работна ръка, инфраструктурата, проблемите в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и енергетиката…

преди 2 часа

Жената от катастрофата с Кирил Петков вече е стабилизирана, но все още в тежко състояние

Д-р Валентин Власаков, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ "Света Анна"…

преди 3 часа