in

Как тежка болест превърна Иво в българския Стивън Кинг?

Снимка: Facebook

Иво Христов е само на 17, но вече утвърдено име в българската литература. Преди дни представи седмата си книга.

Известен е сред почитателите си като българския Стивън Кинг заради стила му на писане, наподобяващ този на световноизвестния писател. Именно талантът му е причината той да печели множество награди в литературни конкурси. Той е носител и на Вазовата награда, предава NOVA.

Но Иво не е най-обикновен тийнейджър, който излива душата си върху белия лист. Той живее втори живот. На 12-годишна възраст чува страшната прогноза, че му остават само две седмици живот. Лекарите откриват, че той страда от автоимунно заболяване – неврофиброматоза. Оттогава започва ходенето му по мъките. След четири мозъчни операции той губи слуха на дясното си ухо, а с лявото чува на 50%. Следват множество пътувания до Германия, където минава редица прегледи, претърпява и още операции. Отчаян и примирен, 12-годишният Иво очаква смъртта. Междувременно прави и първи опити да пише. И така през 2015 година се появява първото му произведение – разказът „Отмъщението”.

Пред NOVA младият писател сподели, че най-голямото му вдъхновение тогава било творчеството на Стивън Кинг. За много кратко време той издава още шест книги, като последната носи името „Портиерът към Ада”. Обяснява, че това е книга за дилемата. Главният герой трябва да избере дали да осъществи кървавата си мечта или да остане нормален.

Tой разказа за бъдещия си проект. „Следващата ми книга, чието заглавие е „А можехме да бъдем“, ще е съвсем различна от досегашните ми проекти. За първи път се осмелявам да говоря за любовта и описвам история, която е далеч от хорър жанра. Ако всичко върви по план, книгата ще бъде издадена през месец юли”, обясни пред нашата медия младият писател.

Но преди това му предстои нов контролен преглед в Германия, резултатите от който ще покажат дали терапията му ще продължи. Споделя, че лечението му е изключително скъпо. Затова отделя средствата от продажбите на книгите си за него. Всеки, който закупи негово произведение, всъщност помага за лечението на Иво. Новата му книга вече може да се поръча от интернет.

Активиран е и DMS номер, чрез който можем да помогнем и ние. Всеки, който иска да подкрепи иво в трудната му битка, може да изпрати SMS с текст DMS IVCHO на номер 17 777.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.