in , ,

Провал на машинното гласуване във Варна(ВИДЕО)

Kадър: NOVA

Неоправдан разход и трудности при опазване на тайната на вота. Така окачестви машинното гласуване на евровота във Варна председателя на Районната избирателна комисия във Варна, Велин Жеков

Машинното гласуване във Варна е причината за забавянето на резултатите. Едва 8000 от 130 300 гласували във Варна и областта вчера са използвали машини да дадат вота си. Смятам, че към настоящия момент машинното гласуване е доста неоправдан разход и усилие върху Секционните комисии. Това каза на пресконференция днес председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков.

По думите му е имало много заявки от членове на СИК, че няма да участват в следващи избори, ако са в секции с машини. Причината за това е, че протоколите са много по-сложни от обикновените. „

При положение, че машинното гласуване обхвана основните и най-големи секции във Варна и областта, не само, че е неоправдано като разход, но много натоварва секционните комисии при отчитането, води до забавяне, а и не е ефективно като опазване на вота. Когато се гласува на хартиена бюлетина има параван, влиза се в тъмната стаичка, всеки е защитен, има тайна на вота. Ако машината е в тайна стаичка какво ще спре гласоподавателя да прави клипче, например?“, коментира Жеков. Той посочи, че този начин на гласуване трябва да бъде измислен по-добре.

„Не е удачно толкова много секции да бъдат натоварени сякаш сме във военно положение, а резултатът да е нулев реално. Под 10 % са гласувалите с машини във Варна и областта. При положение, че за Варна това е трето или четвърто гласуване с машини. Вместо да се увеличава, процентът спада. Моят апел е да бъдат пазени хората от прекомерно усложняване на целия изборен процес. Като това усложняване не води до подобряването му“, добави председателят на РИК – Варна.

Машинно гласуване вчера имаше в 3000 секции в цялата страна. Във Варна секциите бяха над 170. Нова Варна получи десетки сигнали от варненци в изборния ден, които се оплакваха, че машините не работят.

видео: Мердин Берберов,Нова Варна

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева