in ,

Учителят Теодосий Теодосиев пред „Нова Варна“: Гордостта и омразата ни пречат

снимка Фондация ТЕО

Златният учител по физика от Казанлък е категоричен, че ако всеки си върши работата и не се оплаква, формулата на успеха ще сработи.

Кой не е чувал за забележителния физик, отказал се от кариерата да участва в международни проекти за изработване на совалки или спътници за NASA, да търси нови елементарни частици в CERN или най-малкото да преподава на световния елит в престижни университети?

Теодосий Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

Той е действащ учител и ежегодно дава по–голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения.Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Носител е на множество награди и отличия: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I 2 степен, три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св.Св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ Св.Климент Охридски за най–много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент. За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.

Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея. Той дава всичките си спестявания, за да стегне едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан и да го направи достъпно за бедни деца. През последните 40 години той се е отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи.

Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.

В петък Теодосиев беше във Варна за премиерата на документалния филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев. Минути преди да се изправи пред препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център, той отдели време и за срещата си с камерата на „Нова Варна“.

За цената на невежеството, за свободата като производствена сила, за лъжите в българската образователна система и за изтичането на златните мозъци на България:

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева