Учителят Теодосий Теодосиев пред „Нова Варна“: Гордостта и омразата ни пречат

Реклама

Златният учител по физика от Казанлък е категоричен, че ако всеки си върши работата и не се оплаква, формулата на успеха ще сработи.

Кой не е чувал за забележителния физик, отказал се от кариерата да участва в международни проекти за изработване на совалки или спътници за NASA, да търси нови елементарни частици в CERN или най-малкото да преподава на световния елит в престижни университети?

Теодосий Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. За нуждите на школата е създал база за експериментални задачи по физика.

Той е действащ учител и ежегодно дава по–голямата част от националните отбори на България за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени досега от български участници на Международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения.Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.

Носител е на множество награди и отличия: орден „Св. Св. Кирил и Методий“ I 2 степен, три пъти награди „Св. Неофит Рилски“, награда „Райна Кандева“, двукратно наградата на фондация „Св.Св. Кирил и Методий“, награди от Физическия факултет на СУ Св.Климент Охридски за най–много приети студенти, единствен учител в България, награден с почетен диплом от Българския парламент. За дългогодишния си безкористен труд и издигане авторитета на България, е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на родния си град Казанлък.

Физикът Теодосий Теодосиев спестява от години лев по лев от учителската си заплата, за да превърне в реалност една своя идея. Той дава всичките си спестявания, за да стегне едно отдавна изоставено училище в Габровския балкан и да го направи достъпно за бедни деца. През последните 40 години той се е отдал на една мисия: да създава таланти в областта на физиката въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи.

Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях.

В петък Теодосиев беше във Варна за премиерата на документалния филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев. Минути преди да се изправи пред препълнената зала 1 на Фестивалния и конгресен център, той отдели време и за срещата си с камерата на „Нова Варна“.

За цената на невежеството, за свободата като производствена сила, за лъжите в българската образователна система и за изтичането на златните мозъци на България:

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по морето в събота: Облаци, дъжд и гръмотевици

От НИМХ прогнозиорат, че днес по Черноморието времето ще бъде облачно с валежи от дъжд…

преди 27 минути

10 оригинални пожелания за имен ден, с които да зарадвате любимите си хора

През месец май предстоят много имени дни. Затова днес сме ви подготвили 10 оригинални пожелания…

преди 10 часа

Как да си направим великденска питка, от която ще си оближем пръстите?

Днес сме ви приготвили една рецепта, с която ще впечатлите цялото семейство и гостите си…

преди 11 часа

Проект за милиони във Варна: Скоро трябва да е готов

Кадри от напредващото укрепване на вълнолома към пристанище Варна-Изток (01.05.2024 г.) бяха публикувани във Фейсбук…

преди 14 часа

Това са най-добрите гарнитури за печеното агнешко

Агнешкото месо е едно от задължителните блюда на Великден и Гергьовден. Но само месо не…

преди 14 часа

Български граничари с нов голям удар

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че гранични полицаи са задържали над…

преди 14 часа