in

Проф. Николай Овчаров откри останки от граф Дракула край Свищов

Снимка: Община Свищов

Топ археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост Калето.

Само девет дни след старта на археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ в Свищов, проф. Николай Овчаров съобщи, че са открити първите уникални находки от обсадата на Граф Дракула през 1461 година, доказващи неговото пребиваване в крепостта. Изключителен интерес представлява и откритият частичен надпис на I Италийски легион.
Археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост Калето.

Според него намерените артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, известен като Граф Дракула през 15 век и доказват неговото пребиваване именно в тази крепост, стана ясно от репортаж на мястото по Нова тв.

снимка Община Свищов

След две седмици разкопки професор Овчаров разкрива пред Нова: „Много артефакти открихме. Има надпис от късноримския период от 4 век, от 13-14 век монети на византийски императори и от Османския период. Намерени са малки гюленца, за които сме сигурни, че са от Дракула.

снимка Община Свищов

Още в края на 14-ти век българският свищовски управител е бил един от хората, които се съпротивляват до последно за крепостта.

Намерено е писмо на Влад Цепеш до унгарския крал, в което той се хвали, че при обсадата и превземането на крепостта са избити около 410 турци. По неговия стил, част от тях са били на колове. Вероятно през тая зима на 1461-62 година, това му е било обиталището.

Изследваме дали има наследници тук в Свищов. Легендата,че имал тук жена е от съвременна интерпретация. Но е факт, че е бил тук.“, разкри професорът.

*******
Спонсор на наградата този месец:Fenix

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/