ДДС върху здравословните храни в Румъния пада на 5%

Правителството на Румъния реши да насърчи консумацията на здравословни и традиционни храни, като намали ставката на ДДС от 9% на 5%.

„С цел да се насърчи консумацията на здравословна храна и да се увеличат продажбите на румънски традиционни, планински, екологични, органични, био или други видове продукти, разрешени от министерството на земеделието, правителството реши да намали на 5% ставката на ДДС за продажбата на хранителни продукти, включително напитки, но без алкохолните напитки “, заяви финансовият министър Еуген Теодоровичи, цитиран от cross.bg.

Правителството смята, че мярката ще създаде бюджетни загуби в размер на 175 милиона евро през следващите четири години, но настоява, че ще бъде от решаващо значение за подкрепа на вътрешното потребление на висококачествени хранителни продукти, тъй като това ще намали цените и увеличи продажбите, както и ще стимулира развитието на фамилен бизнес в селските региони.

“Това може и да допринесе за намаляване на цените за потребителите, като се има предвид, че цената на този вид стоки обикновено е по-висока от тази на подобни продукти поради високите производствени разходи”, отбелязва правителственият документ. Правителството в Румъния заяви още, че потребителите все повече се интересуват от висококачествена храна, която създава търсене на специфични продукти, като например тези, които не включват синтетични добавки.

Държавите-членки са свободни да прилагат намалени ставки за хранителни продукти. Те могат също така да намалят ставките на ДДС за (дори и много малка) част от хранителните продукти или да прилагат различни намалени ставки за различните подкатегории храни, при условие че подобни стоки, предлагани на пазара, не получават различно данъчно третиране (принципа на фискалния неутралитет).

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Георги Костов: Смирението и позитивизмът победиха

Париж забрани пушенето в десетки паркове и градини