Категории: АкцентиВарна

Варна – на четвърто място по заплати

Реклама

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2019 г. е 1 086 лв., за февруари – 1 106 лв. и за март – 1 123 лева.

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2019 г. – 1 105 лв., област Варна е на четвърто място спрямо другите области в страната, съобщават от  пресцентъра на Териториално статистическо бюро – Североизток.

Най-високо е заплащането в областите София (столица) – 1 656 лв., София – 1 139 лв. и Стара Загора – 1 134 лева. Това сочат данни на Териториално статистическо бюро – Североизток.

През първото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. с 0.5%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Добивна промишленост” – с 18.0%, „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 16.1% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – с 15.2%.

През първото тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.8% спрямо първото тримесечие на 2018 г., като най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Добивна промишленост”, „Други дейности” и „Транспорт, складиране и пощи”.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на март 2019 г. нарастват с 1.6 хил., или с 1.1% спрямо края на декември 2018 г., като достигат 152.5 хиляди. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2018 г. най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” – с 10.7%, „Преработваща промишленост” – с 8.2% и „Други дейности” – със 7.3%. Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение – с 11.4% е регистрирано в дейност „Добивна промишленост”.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” и „Преработваща промишленост” – съответно 19.5 и 13.6%.

В края на март 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 2.1 хил., или с 1.4% повече в сравнение с края на март 2018 г., като най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост”, „Административни и спомагателни дейности” и „Строителство“ – с по 0.7 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” – с 11.8%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 5.7% и „Други дейности“ – с 5.6%. Най-голямо намаление на наетите лица в края на март 2019 г. спрямо края на март 2018 г. има в икономическата дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – с 0.5 хил., което в проценти е с 1.6%.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 50 минути

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 54 минути

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 57 минути

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди един час

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди един час

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди 2 часа