in

Известни историци: Дракула е с български произход

Снимка: Община Свищов

Влад Цепеш, известен като Дракула, е с български произход и корени – това заявиха на пресконференция в пресклуба на БТА във Велико Търново известните историци проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

Овчаров вече откри следи от обсадата на Дракула на средновековната крепост „Калето“ в Свищов през 1461 г. Това го накарало да се зарови във влахо-български грамоти, за да покаже с факти, че Търновското царство и влашките воеводи са кръвно свързани. До края на XVII в. масово говоримият език за аристокрацията във Влахия е българският, сочат старинните документи, които учените цитираха, пише dir.bg.

Според историците до 13 век земите на север от Дунав до Карпатите са се управлявали от български боляри. За това сочат известните за историографите влахо-български грамоти.

„Един от най-влиятелните воеводи по онова време, за който се знае, че е от българо-кумански произход, е Мирчо Стари, който заедно с цар Иван Шишман, след падането на Българското царство под османско владичество, води едни от най-последователните битки срещу османското нашествие на Балканите. Воеводата Мирчо Стари е наследник на българската династия „Басараб“, която има много разклонения, а неговият внук е Влад Трети Цепеш, чието рождено име според запазените грамоти е Йоан Влад“, заяви проф. Овчаров.

По думите му до 15 век всички български владетели са носели като първо име Йоан, което е българското царско име. Дори в този исторически период българската държава да не съществува, традицията продължава във влашките и молдовските родове, отбеляза той.

„Йоан Влад Цепеш управлява на три пъти Влашкото воеводство, а в периода 1461-1462 година превзема 17 крепости по Дунав и убива над 23 хиляди османци, набучвайки ги на кол, откъдето идва и прозвището му „цепеш“. Тези данни са известни от писмото на воеводата до Унгарския крал. Дракула е наречен, защото баща му бил член на Ордена на Дракона, организация, създадена през 15 век от европейски благородници – с цел отпор на османското нашествие“, подчерта още историкът по адрес на граф Дракула – станал прототип на най-известния вампир в света.

Според проф. Павлов владетелят е запомнен със своята жестокост, която вероятно се дължи на факта, че на 13 години е бил даден като заложник в двора на Мехмед Втори – Завоевателя.

През последните повече от две седмици проф. Овчаров ръководи археологическа експедиция в свищовската крепост „Калето“, с финансиране от община Свищов. За крепостта се предполага, че е била превзета от Влад Цепеш, тъй като е част от така наречения Свищовски път – свързващ Централна с Южна Европа и на ключово място на Дунав.

„Целта е чрез разкопките и съществуващите писмени извори да бъде представена ключовата роля на Свищов и на другите българските градове и крепости по Дунав от Античността, през Средновековието до днес“, посочи проф. Павлов.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.