Радев към Путин: Русия има място в изграждането на АЕЦ “Белене”

снимка Прессекретариат на държавния глава
снимка Прессекретариат на държавния глава

Русия има място в изграждането на АЕЦ “Белене”. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския си колега Владимир Путин. Делегации на двете страни разговарят в Константиновския дворец в Санкт Петербург днес.

След като отчете стратегическо партньорство в областта на енергетиката, Румен Радев каза, че има потенциал това сътрудничество да се задълбочава. “Знаете, вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор”, обяви още българският президент, цитиран от Дневник.

Той заяви, че в областта на газовите доставки също има дългогодишно партньорство между двете страни и обясни, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа с планове за изграждане на газоразпределителен център и газова борса, както и с изграждане на интерконектори със съседни държави. По думите му това дава нови възможности за доставки на руски газ през България и към Централна Европа.

“Нашата втора среща, г-н президент, за толкова кратък период е ясен сигнал за новата динамика в нашите двустранни отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Това е сигнал, че и двете страни желаем да развием тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа. Също така отношенията са изключително добри на ниво правителство и на ниво парламент. България, знаете, е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация в условията на тази по-сложна обстановка. Считам, че конструктивният и отворен диалог и прагматично сътрудничество са ключът към мирна и просперираща Европа. Ние имаме изключително добри отношения в областта на културата, науката, образованието и туризма”, каза още Радев в началото на срещата с Путин и руската делегация.

От своя страна Владимир Путин посочи, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват. Той допълни, че започват да се използват резервите за активизиране на двустранните отношения.

Ден преди срещата излезе интервю на българския президент в руската държавна агенция ТАСС, в което той призовава отношенията с Москва да се развиват “така, както ги развиват западните ни партньори” независимо от санкциите и контрасанкциите. В него държавният глава заявява позиция, че реализирането на АЕЦ “Белене” е неизбежно, “защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността”, както и обявява взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържане боеспособността на наличното въоръжение. Попитан как оценява перспективата за продължаване на “Турски поток”, той казва, че газопровод директно до територията на България е “логичен избор за увеличаване на доставките на руски газ през Черно море”. Очаква се темите в интервюто да са част от темите на разговора с Путин днес, смятат на “Дондуков” 2 (бел. авт. – акценти от интервюто четете тук).

Това е втората среща на Румен Радев и Владимир Путин в рамките на една година. Първата бе през май м.г. в Сочи и бе последвана от визита на премиера Бойко Борисов в Москва няколко дни по-късно. Не стана известно защо и президентът, и премиерът бяха на посещения в Руската федерация в рамките на седмица. Тогава Радев обяви, че не се е върнал с празни ръце, и заяви, че след десетгодишно прекъсване е възстановил диалога на най-високо политическо ниво между двете страни, а Борисов каза, че това, което са транслирали и двамата, е “нищо”. И двамата поканиха Путин на посещение в България, но тази пролет в София дойде премиерът Дмитрий Медведев.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Кандидатстването за гимназии вече ще е само електронно

Снимка: Архив

Папата утвърди промяна на молитвата „Отче наш“