Глобиха мъжа, хакнал базата данни на Община Балчик

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Административно наказание „глоба“ наложи Окръжният съд в Добрич на мъж, извършил компютърно престъпление.

54-годишният подсъдим беше признат за виновен в това, че в периода от 23 до 25 октомври 2012 г. е осъществил достъп и е копирал данни от сървър и компютърна мрежа на Община Балчик, без разрешението на титуляра. Деянието било извършено по отношение на информация, представляваща защитена от закона тайна – лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни. На преносим компютър, иззет от дома на подсъдимия, били открити файлове с данни за Община Балчик и нейните служители – имена, заедно с техните единни граждански номера, адреси, телефони, пароли и друга информация.

По делото е установено, че първоначалният нерегламентиран достъп бил осъществен от компютър, обслужващ видеонаблюдението на подземния паркинг на сградата на общината, който е свързан с локалната компютърна мрежа на Община Балчик.

Разследването на деянието започнало след подаден сигнал от служители на Община Балчик за осъществен нерегламентиран достъп до компютърна система, а впоследствие и до сървърите, обслужващи Община Балчик.

Съдът освободи подсъдимия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание, тъй като досега мъжът не е осъждан и деянието му не е довело до имуществени вреди. Освен глобата, той трябва да плати и разноските по делото, които възлизат на 1422.14 лева.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Автор: Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.

Кадър: YouTube

Мъж продава мерцедеса си с рап (ВИДЕО)

Мария Сапунджиева на сцената на ФКЦ във Варна (ПРОГРАМА)