in

Къде е българският Клондайк?

Златните води на река Мечка привличат ентусиасти от цяла България. Търсачите на миниатюрни частици благороден метал се събраха вчера край Първомай, пише „Телеграф“.

Те издирваха злато в река Мечка – както ръчно, така и с металодетектори, като за целта бяха предварително разпръснати обекти за намиране.

Най-добрите получиха грамоти и награди. Златотърсачите у нас, които търсят родния Клондайк, са около 1000, а вчера се събраха стотици. „Не може да се забогатее, защото злато се намира изключително рядко, трудно е. Искат се инвестиции за гориво, за храна, а работата е тежка“, разказва един от заклетите фенове на хобито Йордан Тодоров. Цяло лято ще продължат съборите за хората, които търсят в реките така наречените златинки.

За да се захване с това хоби е необходимо начална инвестиция, която не е малка. При желание човек може да стартира с едно легенче за около 30 лева, с което да чисти финия пясък, като леща. Улеят е следващото нещо, което мераклиите разпъват по бреговете на реките. Това е най-старото съоръжение, ползвано от траките преди хилядолетия. Прадедите ни го изработвали от дърво, което издълбавали майсторски. Днес в тази роля влизат улуци от различен тип материал – пластмаса, ламарина, в които се изсипва баластът, съдържащ благородния метал. Улей може да си спретнете и сами от метал за около 40 лева. Драгата пък представлява специално сито на две нива. Тя е по-скъпа и ще трябва да отделите около 400 лева.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/