in

Катя Аврамова и Йордан Янчев взеха големите награди на Black Sea Cup във Варна (СНИМКИ

снимка Пресслужба ПСК "Черно море"

Екатерина Аврамова (ESC Ealings, Великобритания, 2426 т.) и Йордан Янчев (“Сандански“, 2441 т.), спечелиха големите награди при дамите и представителите на силния пол във второто издание на международния турнир по плуване Black Sea Cup във Варна.

Аврамова и Янчев бяха възнаградени с бонуси от по 4000 лв. Събитието, което бе квалификация за олимпиадата в Токио през 2020 г. и световното по плувни спортове в Южна Корея, се проведе при перфектна организация на басейн „Приморски“ през уикенда.

 

снимка Пресслужба ПСК „Черно море“

Организатори на международната проява –част от инициативата „Варна – Европейски град на спорта – 2019 г.“, са община Варна, БФПС и ПСК „Черно море“.
Феновете на плуването, които окупираха трибуните на комплекс „Приморски“ и подкрепяха докрая любимците си, въпреки силния дъжд, изсипал се във Варна, аплодираха над 400 състезатели от 7 държави. Призовете си оспорваха плувци от САЩ и Великобритания, национални състезатели от Турция, Беларус, Унгария, Латвия и България.

Турнирът се проведе по всички правила на ФИНА под ръководството на международен сертифициран съдийски състав. Главен арбитър бе Вили Цеков.
Награди от по 2000 лв. при мъжете и жените взеха Лъчезар Шумков (Спринт-София, 2302 т.) и Габриела Георгиева (Дамини, 2290). Трети при двата пола са Радостин Кръстев (Сандански, 2254 т.) и Анастасия Кулиашова (Беларус, 2279 т.) – те получиха парични призове от по 1000 лв. Четвъртите Светлозар Николов (Спринт, 2251 т.) и Бояна Кирчева (ПСК „Черно море“, 2271 т.) спечелиха по 500 лв. Премии от по 200 лв. бяха отредени са петите при мъжете и жените, съответно Дмитриу Горбунов (Бриз, 2214 т.) и Диана Петкова (Спринт, 2218 т.).

снимка Пресслужба ПСК „Черно море“

Награди от по 1000 лв. за най-добре представили се плувци от България грабнаха Йордан Янчев и Габриела Георгиева. Треньорите на първия мъж и жена по сбор на ФИНА точки от 3 дисциплини – Божидар Граматиков и Дейв Хичкок, бяха възнаградени с по 1500 лв. Наградите връчиха общинският съветник и член на УС на ПСК „Черно море“ Христо Атанасов и зам.-председателят на клуба Миролюб Адамов.
Равносметката за домакините от ПСК „Черно море“ след финалния трети ден на турнира е общо 15 спечелени медала. В клубната витрина на варненци ще заблестят нови – 5 златни, 5 сребърни и 5 бронзови медала.

Шампиони в последния, трети ден от надпреварата, са следните състезатели. На 400 м съчетано титла прегърна Светлозар Николов (Спринт, 4,26.83). Тея Николова от ПСК „Черно море“ е шампионка на 200 м бруст (2,44.72). Лъчезар Шумков (Спринт, 1,02.39) е № 1 в дисциплината 100 м бруст. Настася Каракоуская от Беларус е лидер на 100 м кроул. Тя спря хронометрите на 56,81 сек. В тази дисциплина варненката Бояна Кирчева ликува с вицешампионска титла, финиширайки с време 57,09. На 200 м свободен стил Йордан Янчев (Сандански, 1,49.81) е първи.

снимка Пресслужба ПСК „Черно море“

Британката Луси Торнтън е златна на 200 м бътерфлай. На 100 м бътерфлай победител е Симеон Събев (Царевец – ВТУ, 55,05). Катя Аврамова закова време 1,02.08 на традиционно силната й дисциплина 100 м гръб и логично спечели златото. Дмитриу Горбунов (Бриз, 2,06.55) е първенец на 200 м гръб.
Състезателката на „Черно море“ Калина Николаева разби конкуренцията на 200 м съчетано плуване, регистрира време 2,24.25 и стана първа. Британката Филида Бритън зае първо място на почетната стълбичка на 400 м свободен стил. Тя даде време 4,20.42), а състезателката на Никола Петров – Бояна Кирчева (4,20.82) се окичи със сребро. Иван Аламджиев (Младост 91, 23,91 сек.) е № 1 на 50 м свободен стил. Варненецът Дениел Нанков е бронзов. Той спря хронометрите на 24,35 сек. В дисциплината 50 м бътерфлай Кулиашова е лидер – 27,24. Плувецът на „Бриз“ Горбунов е победител на 50 м гръб. На 50 м бруст Диана Петкова (Спринт, 32,57) се окичи със злато. Две варненки, които плуват за домакините, взеха съответно сребро и бронз – Тея Николова (33,57) и Божидара Орленко (34,00).

Главният треньор на ПСК „Черно море“ Никола Петров изрази задоволството си, че второто издание на турнира е било много стойностно и сподели, че се надява и догодина тази добра традиция да бъде продължена. „За мен лично това бе най-силното състезание в кариерата на Бояна Кирчева. Тя бе много стабилна от началото докрая. Трудът й бе възнаграден подобаващо. Тепърва ще гоним още по-високи цели“, коментира Петров. Той добави още, че на фона на подготовката на клуба, резултатите са закономерни. Петров разкри, че възстановяването след травмата, която получи Тихомир Тодоров, върви нормално. И посочи, че по всяка вероятност след претърпяната операция талантът ще участва за първи път в състезание в края на годината.

Изявената БГ плувкиня Екатерина Аврамова, която прелетя хиляди километри и дойде за турнира чак от Канада, постави отлична оценка на организацията. Катя изрази надежда, че догодина Black Sea Cup ще бъде последното й участие преди олимпиадата. Във Варна тя спечели три титли в дисциплината гръб.

„Доволна съм от трите дистанции на гръб, в които плувах. Времената, които дадох на открит басейн, са сполучливи. Имам квота за световното в Корея това лято. Надявям се там да покрия А норматив за олимпиадата“, коментира пред www.swimming.bg Аврамова. И анонсира, че на шампионата на планетата ще гони влизане в полуфинал и оттам нататък – финал.

Националката ни сподели, че е възхитена от състезателката на „Черно море“ Бояна Кирчева: „Очарована съм от плуването на Бояна Кирчева на 200 м кроул. Пълни ми се душата, когато видя млади, енергични състезатели като нея, които искат да постигнат нещо в плуването. Бояна наистина има данни и се надявм, че с треньора й Никола Петров, с който са перфектен тандем, в следващите състезания ще става все още по-бърза“, заключи Аврамова.
Любопитен щрих беляза края на турнира – секунди, след като бе закичена със сребро на 400 м кроул и застана до Катя Аврамова за снимка за спомен, слънчевата Бояна изпусна медала си в басейна. Британските съотборници на Катя Аврамова определиха случката като положителен съдбовен знак и Филида Бритън се гмурна във водата, за да извади сребърното отличие.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/