in ,

Варненци скочиха срещу ВиК заради плащането на общата вода

Снимката е илюстративна

Около 20 души се събраха вчера до Общината на импровизиран протест срещу заплащането на общата вода, от ВИК контрираха, че се чака нов вариант на Наредба 4, който променя условията .

Недоволните варнеци искат промяна на прословутата Наредба 4, която определя отношенията между потребителите и водното дружество.  Според тях тази наредба трябва да се промени коренно, защото противоречи на много закони. Главният проблем, който те визират е поемането на разликите с главните водомери. Тези разлики не би трябвало ВИК да ги начисляват на абонатите, а да се направи генерална проверка на всички водомери, е мнението на варненци.

Предстои да бъде приета нова наредба на мястото на Наредба 4. Това коментира за „Нова Варна“ по повод проблема управителя на водното дружество във Варна инж. Валентин Вълканов. По думите му още от миналата година в МРРБ има поне пет нови варианта на наредбата. Предстои и приемането на Закон за ВИК, уточни още той. Това разпределяне на общата вода наистина не е нормално,  коментира още Вълканов, но поясни, че то не се определя от водното дружеств, а от държавата, която е негов принципал. По думите му при повече от 20% разлика с главния водомер, винаги има комисия, която проверява конкретният казус.

Наредба 4, която урежда взаимоотношенията на водните дружества с абонатите действа от 2004 година.

Според новият текст на наредбата водата, която се използва за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, ще трябва да се разпределя по равно между всички апартаменти. Припомняме, че досега разходваните количества в режим на етажна собственост се начисляваха пропорционално на потреблението на абонатите.

Като довод за тази промяна в наредбата се посочва, че не е логично тези, които плащат по-големи сметки за вода в домовете си, да поемат и по-голяма част от разходите за поддържане на общите части.

В поправката обаче се уточнява, че разпределянето по равно ще става само когато всички потребители в сградата са изрядни абонати. В противен случай общата вода ще се плаща от тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.

Новата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи е изработена от междуведомствена работна група. В състава й са включени представители на различни ангажирани по темата ведомства, на институцията Омбудсман, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ВиК операторите, Комисията за защита на потребителите, както и представители на неправителствени организации.

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева