Съдът остави на свобода пловдивския ученик, обвинен в тероризъм

16-годишното момче, заподозряно за тероризъм в Пловдив, остава на свобода, решиха на закрито за медиите заседание трима съдии от Апелативния спецсъд.

Мотивите на магистратите са, че тийнейджърът трябва да ходи на училище, а съвместно с това ще трябва да продължи и работата му с Детска педагогическа стая и психолози, информира traffiknews.bg.

Апелативният спецсъд смята, че момчето, което днес е било в залата, напълно осъзнава вината си.
По-рано днес говорителят на Спецпрокуратурата – прокурор Сийка Милева настоя, младежът да бъде задържан под стража и изолиран в специална среда.

“Към този момент остава опасността за много българи, ако момчето остане на свобода. Непроменено е мнението на прокуратурата, че в настоящия казус се касае за дете, жертва на радикализация и за една огромна човешка трагедия. От друга страна стоят сигурността и интересите на българското общество”, аргументира се тя.

Милева обясни, че родителите на тийнейджъра са съдействали изцяло на органите на реда, но не те са подали сигнала срещу сина си. “Намерени са и взривни вещества без аналог за Европа, които са много повече от изнесената първоначално информация. Те са несъпоставими с нито един казус от новата история на България”, посочи прокурор Сийка Милева.

TrafficNews припомня, че преди дни зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви, че на тавански помeщения, в дома на семейството, е открита бомба с тегло 14.5 кг.

При обиска бе намерена и т. нар. “тръбна бомба” – устройство, което често се използва при атентати. Намерено бе и взривно устройство, което е в процес на изготвяне. То представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а разстоянието между тях е било пълно с с пирони.

Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, а и в Сарафово.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLifeСтани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Варна посреща Волейболната лига на нациите

30% от българите никога не са използвали интернет