in

Избират нов главен прокурор на 24 октомври

Изборът на нов главен прокурор ще бъде на 24 октомври.

С 21 от 22 гласа ВСС прие предложенията на прокурорската колегия за графика на процедурата.
„Идеята е да се даде максимално дълъг срок за процедурата и да се отговори на големия обществен интерес по темата“, заяви Сотир Цацаров, цитиран от novini.bg

Номинации за кандидати ще се правят до 29 юли, а процедурата започва на 15 юли. Номинации имат право да предложат трима членове от прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков изрази надежда да има избор още при първата процедура, защото така ще има възможност и за приемственост.

„Избраният срок дава възможност за плавна приемственост между настоящия и бъдещия главен прокурор и гарантира, че ще можем да се справим с процедурата при всички възможно сценарии. Прозрачността няма да бъде нарушена. Аз няма да номинирам никого за нов главен прокурор“, коментира решението на плeнума на ВСС правосъдния министър Данаил Кирилов.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife



Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.

Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.

Подкрепи благотворителна кауза

За реклама: https://novavarna.net/реклама

Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/