in

Учение по морска безопасност във Варненския залив днес (СНИМКИ)

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

В периода 12-14 юни Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) провежда учение във Варненския залив.

За първи път в дейността на агенцията в тренировката по ликвидиране на нефтени разливи ще се включат два кораба, оборудвани специално за такива цели от EMSA. Това са българският „Galaxy Eco“ и румънският „Amalthia“.

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

В събитието ще се включат представители на ИА „Морска администрация“, на EMSA, както и експерти от осем държави.

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Европейската агенция изпълнява проект „EMSA Oil Spill Response Services“, който има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове. В тази връзка в България е нает м/т „Галакси Еко“ за периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море.

Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност. Към момента EMSA поддържа 17 напълни оборудвани кораба за реагиране при нефтени разливи в цяла Европа.

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

В случай на разлив на нефт, по договорните условия, корабът трябва да прекрати обичайната си дейност и да се отправи към искащата помощ страна, напълно оборудван за борба с нефтени разливи, при установени условия и тарифи. Максималното време за мобилизиране на кораба и отправяне към засегната зона е 24 часа след поискване на помощ.

Независимо от района на търговска експлоатация, всички кораби в мрежата на EMSA могат да бъдат мобилизирани за борба с нефтени разливи навсякъде в Европейските води и общите морски басейни.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/