in

Хирурзи спасиха живота на 5-годишно дете с прерязана от стъкло ръка

Екип от над 10 лекари от различни специалности спасиха живота на 5-годишно момченце от Казанлък с тежко порязана ръка в областта на китката и дланта.

На 6 юни вечерта детето играело със сестричката си вкъщи, когато децата случайно счупили остъклената част на холната врата, съобщават от болница Тракия. Парче стъкло пронизало дясната ръка на детето, предизвиквайки разкъсвания на основни връзки в областта на дланта и пръстите и обилна кръвозагуба.

Линейка на спешна помощ веднага отвежда пострадалото дете в Спешния кабинет на болница „Тракия“ в Стара Загора, където случаят е поет от съдовите хирурзи д-р Павел Атанасов и д-р Антон Елкин. Те успяват да спрат кръвозагубата и по най-бързия начин да сформират мултидисциплинарен екип от лекари.

„Имаше опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си, тъй като напълно беше прерязана една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта – артерия улнарис, както и един от важните нерви – улнарния нерв. Прерязани бяха и сухожилията на 3-ти, 4-ти и 5-ти пръст“, обясни д-р Павел Атанасов.

Лекарите от „Тракия“ се обаждат на колегите си неврохирурзи от УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“, откъдето пристигат д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов. Те успяват да възстановят прекъснатите нерви на детската ръка. „Това стана под микроскопски контрол с използване на специални увеличителни очила и друга апаратура, с каквато е оборудвана нашата операционна, тъй като нарушените структури са много миниатюрни“, посочи д-р Антон Елкин. След неврохирурзите той и д-р Павел Атанасов се залавят с възстановяването на прекъснатата артерия улнарис, а колегата им Ортопедично отделение, д-р Митко Георгиев, зашива прекъснатите сухожилия в ставния апарат на ръката на детето.

Петчасовата операция преминава под анестезиологичния контрол на началника на Операционен блок в болницата, д-р Иван Калчев с анестезиологична сестра Жулиета Андреева и консултациите на педиатъра и детски невролог д-р Гергана Сарайлиева – Карамихова плюс инструментиращите специалисти Цанка Тодорова и Станислав Папазов.

На петия ден след инцидента – 11 юни, детето е изписано от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ на Болница „Тркия“ с възстановен 95% двигателен обем на ръката. „Малкият пациент има много добър отговор по отношение на възстановените нервни структури като флексия, екстензия и ротация на засегнатите пръсти. Те имат нормална чувствителност, единствено в палеца детето все още чувства леко изтръпване, което се очаква скоро да отшуми“, обясни д-р Павел Атанасов. Прогнозите са, че детето ще въстанови ръката си на 100%.

Щастливи сме, че успяхме не само да спасим живота на детето, но и да преодолеем опасността то да загуби ръката си, споделиха при изписването на малкия си пациент медиците, взели участие в сложната хирургическа интервенция.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/