30% от българите никога не са използвали интернет

Хората, които никога не са използвали интернет услуги в България са 27% от населението, което ни нарежда на последно място в ЕС по този показател. Това сочи нов доклад на Европейската комисия, който следи индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) от 2015 година насам.

Въпреки че се наблюдава подобрение в сравнение с предходините години, когато процентът на хората, които не са присъствали в мрежата е бил над 30, все още сме далеч от средните стойности за ЕС – около 11%, пише dnes.bg.

Данните показват сериозно изоставане на страната ни в повечето категории от панела “Използване на интернет услуги”, в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

България има най-малко активни потребители на интернет, най-малко участия на хората в онлайн курсове за подобрение на уменията и използваме най-малко социалните мрежи с професионално предназначение.

Изоставаме сериозно от средните показатели за ЕС и в категориите “Музика, видеозаписи и игри”, “Онлайн Банкиране” и “Пазаруване”.

Имаме обаче и едно първо място – българите използват интернет за видеоразговори най-много от всички други страни в ЕС. Данните показват, че над 80% от сънародниците ни предпочитат да комуникират по този начин.

Висок е процентът и на българи, които използват социалните мрежи – 79%, което ни нарежда на 7-мо място в ЕС, където средния показател е от около 65%.

Около средното равнище за ЕС обаче се движим що се отнася до четенето на новини отлайн. Над 74% от българите предпочитат този начин за набавяне на актуална информация.

 

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Съдът остави на свобода пловдивския ученик, обвинен в тероризъм

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Учение по морска безопасност във Варненския залив днес (СНИМКИ)