in

Симеон Сакскобурготски става на 82 днес

Точно преди 82 години – на 16 юни 1937-а, в София се ражда Симеон II.

Той е син на цар Борис ІІІ и царица Иоанна. На този ден цяла България се оглася от звън на църковни камбани и залпове, които възвестяват раждането на бъдещия цар. По случай радостното събитие царската двойка дава широка амнистия на затворници, а учениците получават повишение на оценките с по една единица.

Няколко седмици по-късно престолонаследникът е кръстен с вода, донесена специално от река Йордан. Пренася я български военен пилот.

Драматичният живот не е пречупил Симеон и на 82 години той е все така енергичен, без да губи чувството си за хумор.

На 28 август 1943 г. след внезапната смърт на цар Борис ІІІ, едва 6-годишен, Симеон ІІ се възкачва на престола. Назначено е регентство, което управлява България от негово име. След комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. цар Симеон ІІ остава на трона, но регентите, сред които и чичо му княз Кирил, са екзекутирани, както и голяма част от интелигенцията в страната. Две години по-късно, през 1946 г., след референдум, цар Симеон II, сестра му княгиня Мария Луиза и царица Иоанна са принудени да напуснат България. Без да е абдикирал от престола, младият цар заминава в дългогодишно изгнание. Семейството се установява най-напред в Александрия, Египет. Неслучайно избират Египет – там, също в изгнание, живее бащата на царица Иоанна – италианският крал Виктор Емануил. В Египет цар Симеон е записан в прочутия „Виктория Колидж“.

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на прогоненото царско семейство. В Мадрид Симеон ІІ завършва Френския лицей, следва право и политически науки. През периода 1958-1959 г. той е курсант в авторитетната военна академия „Вали фордж“ в САЩ. Там става известен под името „Кадет Рилски“. Завършва с чин „младши лейтенант“.

През 1962 г. Симеон ІІ сключва брак с испанската аристократка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца – четирима сина и една дъщеря.

„Помня президента с добро /бел.ред. Жельо Желев/ при първата ни среща в Мадрид през 1992 година. Още тогава разбрах, че в негово лице имам един балансиран и умерен събеседник. Специално се сещам за поканата му за обяд в официалната му резиденция при завръщането ми в България през месец май 1996 г.“, заявява Симеон II след смъртта на първия президент в България.

През 1996 г. той се завръща в България след почти 50-годишно изгнание. През цялото това време той не спира да се вълнува от живота в родината и от всичко, свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници. Поддържа широки международни контакти в икономическите кръгове, осъществява разнообразна дейност, която налага чести пътувания в различни части на света.

Освен родния си български език, Симеон II говори отлично английски, френски, немски, италиански и испански, ползва арабски и португалски.

През 1998 г. Конституционният съд взема решение да върне имотите на семейството му.

На 6 април 2001 г. Симеон ІІ декларира своето желание да се установи в България и да работи активно за възраждането на страната, като приложи целия натрупан опит през годините на изгнание и използва всичките си създадени контакти.

В историческо обръщение към българския народ той оповести намерението си да създаде национално движение с неговото име за нов морал в политиката и за почтеност във всичко. Като лидер на НДСВ, след поредица проблеми при регистрацията му в съда, последният български цар се яви на парламентарните избори на 17 юни 2001 г.

След категоричната победа на НДСВ на 24 юли 2001 г. Симеон II положи клетва като министър-председател на Република България. В продължение на 4 години той управлява страната в коалиция с ДПС. Това бе първото правителство след демократичните промени, което завърши мандата си с повишаващо се обществено доверие. По време на управлението на НДСВ България постигна стратегически национални цели – членството в НАТО и подписване на Договора за присъединяване към ЕС.

След парламентарните избори през 2005 г. Симеон II участва в Съвета на тристранната коалиция – БСП, НДСВ и ДПС, която състави кабинет.

С Указ на Президента на Републиката от 15 юни 2007 г. Негово Величество бе удостоен с най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен за изключителни заслуги към Родината.

Симеон ІІ има още над 30 отличия, между които най-високата степен на испанския орден Карл ІІІ, френския Велик офицер на почетния легион, белгийският Велик Кръст на Леополд ІІІ, ислямския Велик Кръст на независимостта на Йордания, гръцкия Велик кръст на Спасителя, Великия кръст на Божи гроб от Йерусалимския патриарх, Великия Кръст на Малтийския орден, Великия орден на Златното руно, Великия кръст на честта и благочестието, както и най-висшите степени на редица европейски династически ордени.

На рождените си дни той е обкръжен от семейството си, а честванията са скромни. На 70-та си годишнина той заведе най-близките си на екскурзия в Боровец и Банско. На 80-ия юбилей семейството посети Черепишния манастир с царския влак. Когато децата му не успяват да дойдат за рождения ден, Симеон II отбелязва празника си в Мадрид. Така бе на 76-ия му рожден ден, припомня dir.bg.

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/