in

Даряването на кръв остава в историята?

Ако методът се окаже напълно безопасен, това би разрешило проблемите с недостига на донорска кръв по цял свят.

Научен пробив превъзбуди медицинските среди миналата седмица, след като учени от университета в Британска Колумбия обявиха, че са открили безопасен начин да конвертират която и да е кръвна група в универсална, предава “Сайънс алърт“, цитиран от bTV.
Има няколко вида кръвни групи – А, В: АВ и тип 0. Първите три могат да приемат донорска кръв единствено от собствената си кръвна група, докато тип 0 е универсална и може да се влива на всички останали кръвни групи. Това е така заради различното съдържание на захари, които покриват червените кръвни телца

До момента се знаеше, че с помощта на различни ензими тези захари от кръвта могат да бъдат елиминирани.
Ученият Стивън Уитърс, участвал в експериментите пояснява, че тези ензими до момента не бяха открити. Неговият екип потърсил отговор в човешките черва.
Екипът на Уитърс вече знаел, че стените на храносмилателния ни тракт са покрити със същите захари като червените кръвни телца, а бактериални ензими, които могат да бъдат открити в човешките изпражнения, “свалят“ тези захари.
По този начин екипът открил и успял да изолира ензим, който ефективно премахва захарите от кръвните групи А и В и ги превръща в тип 0. Новият метод е 30 пъти по-ефективен от всички използвани досега.
В момента новият метод се проверява и следва неговото клинично прилагане. Ако ензимът се окаже напълно безопасен за хората, това би разрешило недостига на донорска кръв по цял свят.

 

                                                                       *******

Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/