in

Доган искал да купи само Пристанище Езерово, но ТЕЦ-Варна вървял в пакет (ВИДЕО/СНИМКИ)

снимка Мердин Берберов Нова Варна

Водят се преговори чужд инвеститор да влезе с дял в новосъздаденото дружество „Пристанище ТЕЦ Езерово“, което още от юли ще започне да използва старото въглищно пристанище на ТЕЦ „Варна“ за зърнени товари. Делът обаче няма да надвишава 50% на частния порт. 

Това съобщи Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“. Втората по големина топлоелектроцентрала в страната е на 70% собственост на почетния председател на ДПС, след като той закупи мажоритарния дял на фирмата на Папазов и децата му –  СИГДА,

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Според Папазов компанията, с която се преговаряло повече от половин година ще осигури и голямата част от товарите за пристанището, което планира още до края на тази година да обработи между 200 и 250 хил. тона. Догодина се предвижда товарооборота да се повиши двойно.  Първата пратка зърнени товари се очаква още на 15 юли. Именно основно на зърнени товари ще разчита портът в бъдещето, като идеята за развитието му е 200 000 обработени контейнера, колкото в момента обработват общо всички български пристанища заедно.

Инвестиционните намерения за развитие на пристанището включват обработване на генерални товари, контейнери, течни товари и насипни (зърнени) товари.

Има план, при наличието на инвеститор, към порта да се построи отделен път. Засега по стария наличен се очаква през юли да пристигнат първите камиони с пшеница.

 

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Папазов бе категоричен, че няма да бъде пряка конкуренция на държавния порт, тъй като частното пристанище засега работи само с частни клиенти. Ръководството предвижда да развие и възможността за транзитни товари, която пък ще доведе със себе си и още възможности за инвестиции.

снимка Мердин Берберов, Нова Варна

По предварителни разчети инвестицията за преобразуването на пристанището възлиза 89 млн. евро. В тях обаче влизат погасяването на банковия кредит на дружеството, уточни още той.

снимка Мердин Берберов,Нова Варна

Данаил Папазов оспори публично тиражираната в медиите информация, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е овладял бившите активи на чешката компания ЧЕЗ, купувайки срещу 3500 лева дела на сина му и дъщеря му в дружеството „СИГДА“, което в края на 2017 придоби от ЧЕЗ затворената през 2015 г. въглищна централа. Такав информация се придоби публичност преди време.

Папазов каза, че сделката с Доган била за много по-голяма сума, базирана на оценка от лицензирана компания, но отказа да назове точния й размер.

Той обаче призна, че интересът му първоначално бил привлечен само от пристанището, но тъй като вървяло в пакет с въглищната централа „от немай къде“ взели и енергийната мощност. С привличането на Доган, който имал приоритетно интерес към ТЕЦ-а, вече има планове за мащабното му развитие.

Единствено Доган застана със своето име, а не през офшорки и други компании зад проектите на „Сигда“, каза Папазов, който е бивш кандидат за кмета на Варна, транспортен министър в кабинета Орешарски и бивш директор на Пристанище Варна.

Още за сделката вижте във видеото:

 

*******
Спонсор на наградата този месец:HappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева