in

Как да действаме при мълнии?

При гръмотевична буря няма как да разчитаме да ни защитят съседните сгради – човек трябва да е на закрито, няма работа навън.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев по повод вчерашния трагичен инцидент в столичния квартал „Люлин 6“, при който млад мъж беше поразен от мълния и почина.

Според Калчев нито една от сградите в района на инцидента няма защита. Може би са имали, но без контрол, процесът е оставен на доизживяване, заяви още той.

По време на гръмотевична дейност човек е най-добре да застане на едно място, далече от дървета и метални предмети. 

Той припомни, че по време на гръмотевична дейност е важно човек да стои далеч от дървета, метални предмети и стълбове.

„Не трябва да отваряме чадър. Краката трябва да са прибрани, защото мълнията се разпространява по земната повърхност. Трябва максимално бързо да се скрием някъде“, добави Калчев.

Едно от безопасните места при буря с мълнии е автомобилът, защото гумите на колата са изолатор, съветват още специалисти.

Според друг експерт по мълниезащита, инж. Христомир Иванов, 80% от старите сгради, основно блокове и къщи, са без гръмоотводи. В интервю за Агенция „Фокус“ той припомни, че според настоящата Наредба за мълнии и защита на сгради, при съоръжения в открити пространства отговорен за гръмоотводната инсталация на сградата е нейният собственик или домоуправител.

Инж. Ернесто Нориега допълни в интервю за Монитор, че 98% от къщите в селата нямат мълниезащита. В момента дори новите сгради, които се строят, нямат защити в елтаблата. Всяко електрическо табло, което захранва, трябва да е снабдено с такава защита.

За един апартамент едно мълниезащитно устройство струва около 50-60 лева.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/