in

Спешната помощ във Варна попълни автопарка си с три нови линейки

Останалите 19, с които трябва да бъде изцяло обновен автопарка на варненската Бърза помощ, обещани от Министерството, все още се чакат. Това съобщи за „Нова Варна“ директора на Спешния център д-р Мая Рашева

Автопаркът на варненската Спешна помощ е обновен с три нови автомобила „Пежо“. За да бъде обновен целият автопарк се чака доставка на още 19 линейки от Министерство на здравеопазването. Наличните автомобили са надвишили спешния стандарт от седем години и пробег 300 хиляди километра, затова често се случва да аварират по време на работа.

Има Спешни центрове,  които до момента не са получили нито един от обещаните от здравно министерство линейки, уточни още тя.

Припомняме ви, че на 28 ноември миналата година здравният министър Кирил Ананиев подписа договорите с изпълнителния директор на фирма „София Франс Ауто“ Стоян Желев за доставката на 280 модерно оборудвани превозни средства „Пежо“. Първи получиха нови машини Центровете за Спешна помощ, обслужващи населени места с труднодостъпни планински райони, а след това и останалите. Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС.

Според д-р Рашева, наличните  22 екипа на варненската Спешна помощ ще обслужват и през лятото Варна и курортите. Към момента спешните заявки за медицинска помощ от курортите са малко, коментира още тя. В началото на летния сезон преимущество в сигналите в Центъра за Спешна помощ имат случаите на сърдечно съдови оплаквания заради жегите, коментира още д-р Рашева.

Ежедневие остават случаите на фалшиви повиквания, както и на сгрешени адреси и самоличности на пациентите. Порочна практика е постоянната вербална агресия към екипите на Спешна помощ. Слава богу скоро не е имало такъв на физическо посегателства, каквито случаи редовно влизат в крими хрониките, коментира още д-р Рашева.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Албена Марашлиева