in ,

5 години след трагедията: „Аспарухово“ почита жертвите от наводнението (ВИДЕО)

Днес се навършват 5 години от наводнението, което взе 13 жертви и промени много животи. Жителите на квартала ще се съберат в месния храм на заупокойна молитва в 11.30 часа.

Вечерта на 19 юни 2014 година, малко след 19 часа за броени минути крайморският квартал  потъна под вода. Невиждани дотогава вълни, тръгнаха по двете дерета-убийци в „Аспарухово“ и предизвикаха огромно бедствие, при което загинаха 13 души. Стихията влачеше автомобилите като кибритени кутии, покъщнината плуваше по вълните.

Десетки останаха блокирани в домовете и автомобилите си, мнозина в най-засегнатите райони – по улиците „Горна студена“ и „Моряшка“ изкараха нощта след наводнението без електричество, без храна и на открито.

Следващите седмици бяха тежки, възстановяването – бавно. Издирваха оцелели, потърпевшите търсеха помощ и обезщетения. Хиляди доброволци от цялата страна се стекоха на помощ, заедно с пострадалите почистиха пораженията и остатъците от стихията.

В тяхна чест беше издигнат и Паметник на доброволеца в центъра на квартала.

Апелативният съд във Варна реши, че няма виновни длъжностни лица за наводнението.

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.