in

Лятото идва с най-дългия ден в годината

Снимка: Pixabay

В петък точно в 18:54 ще настъпи астрономическото лято.

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо.

То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират.

Днес в северното полукълбо е най-дългият ден в годината. Слънцето изгрява в 05:49 часа и залязва в 21:08 часа. Продължителността на деня е 15 часа и 19 минути. Във Варна светлата ще бъде 15 часа и 17 минути.

Лятото в България започва с малко по-високи температури от средните – в страната те ще бъдат между 28 и 33 градуса. През деня ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места предимно в Западна и Централна България ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични бури.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Ралица Петкова

Завършила съм специалност „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Mетодий“. Моите източници на вдъхновение са литературата, изобразителното изкуство и богатството на българския книжовен език.