in

Семейство събира липов цвят с метли и лопати (СНИМКИ)

Снимка: "Нова Варна"

Семейно събиране на липов цвят с метли и лопати по варненските улици, видя репортер на „Нова Варна“. Мъж, жена метат нападалия на мръсната улица цвят, а дете го събира в голям чувал.

Мургавите „бизнесмени“ не привлякоха погледите на минувачите в квартал „Левски“, защото на пръв поглед приличат на чистачи, но когато се загледа човек става ясно, че те метат избирателно само липовия цвят (с всичко, което идва с него) и го изсипват в чувала, държан от детето.

На съседна улица в квартала усърдно събираха уханния материал и други мургави събратя.

Снимка: „Нова Варна“

Остава въпросът как приемат странната смесица от боклук, прах и цвят в изкупвателните пунктове. Или си затварят очите или не виждат измамата.

Снимка: „Нова Варна“

Страната ни има славата на един от най-големите износители на лечебни растения в Европа и един от първите в света.

Цвят липа е сред първите 3 вида билки по събиране и износ в България. Ежегодно се добиват и търгуват около хиляда и двеста тона изсушен липов цвят.

Всяка година в средата на юни започва кампанията по събиране на цвета на липата – една от най-ценните билки, която се бере в огромни количества.

Снимка: „Нова Варна“

Хиляди семейства в България, в райони, богати на ароматните дървета разчитат на приходите от събиране, продаване и изкупуване на липовия цвят. Цената върви между два и три лева килограм сух липов цвят.

Какъв е пътят на мръсния липов цвят и как стига до рафта на магазина, е загадка.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.