in

Варненци се разгневиха на Общината за пешеходните пътеки

Снимка: М. Недков/ Фейсбук групата "Забелязано във Варна"

Затварянето на две пешеходни пътеки във Варна предизвика негодувание и разпалени дискусии в социалните мрежи. Дебатът включваше много „за“ и „против“ отнемане правото на преминаване в две оживени в града места. 

Припомняме, че вчера комисията по пътна безопасност към Общинския съвет взе решение да се премахнат възможностите за пешеходно преминаване на две места – на бул. „Цар Освободител“ и ул. „Любен Каравелов“ (над Икономическия университет), както и на бул. „Вл. Варненчик“ – в района на бившия ресторант “Рощок”. Решението е взето от специалисти по пътното движение. В Комисията по пътна безопасност освен Общински експерти участват и представители на сектор „КАТ – Пътна полиция“, „Областно пътно управление“, „Градски транспорт“, общинската фирма, която отговаря за светофарните уредби „Тасруд“, от „Елит – Пътна сигнализация“, както и от неправителствените организации „Карай умно, искам живот“, Международната асоциация на пострадали при пътно-транспортни произшествия, велоклуб „Спартак“ и „Варна диша“ и др.

Снимка: Р. Христов/ Фейсбук групата „Забелязано във Варна“

Според член на комисията, тя е отворена и всеки гражданин може да се включи с мнение. Факт е, обаче, че никой не е знаел за събирането на тази комисия.

Според някои варненци взетото решение е неадекватно. „Няма пешеходец – няма проблем“.

Запознати припомнят за завършилия преди няколко месеца европейски проект за пешеходността на града. Проектът Citywalk е дал препоръки за повече пешеходни пътеки, ограничаване на скоростта в града, разширяване на тротоарите, зони за смесено ползване пешеходци-автомобили след обстойни анализи и препоръки. Но практически резултат няма.

Варненци негодуват също защо не се затвори пешеходната пътека, на която загинаха две жени, а затварят две други.

Тази сутрин маркировката на пешеходната пътека до „Рощок“ още стоеше. Очакваме становище на Общината дали тя ще бъде заличена.

 

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.