in

Утре започва първият научен симпозиум на музикалното „Варненско лято“

снимка "Варненско лято"

Тематични вечерни концерти ще следват програмата на форума

От 27 до 29 юни научни доклади и дневни музикални програми ще привлекат познавачите в Градската художествена галерия на Варна. А в трите силни вечерни концерта ще се представят екстравагантният румънски цигулар Александру Томеску, млади български виртуози, както и солисти от различни страни, които ще изпълнят музика, написана специално за тях от съвременни композитори. Варненската публика ще стане свидетел на поредица от световни премиери.

26.06.2019

За пръв път – в тазгодишното си издание, първият и най-дълголетен български фестивал – Международният музикален фестивал „Варненско лято“ организира академичен симпозиум. Симпозиумът ще се проведе от 27 до 29 юни в Градската художествена галерия на Варна, а в програмата му ще има дневни тематични музикални моменти, но и три интригуващи с тематичната си обвързаност концертни вечери.

Първият ден от Симпозиума, 27 юни, е на тема „Виртуозността между намерението на композитора и музикалната реализация“ и във фокуса й са Й. С. Бах и Барокът. Повече за първия ден на Симпозиума можете да откриете тук: https://web.facebook.com/events/1221565048020482/

Във вечерния концерт на 27 юни публиката на „Варненско лято ще се срещне “ за втори път с изключителния Александру Томеску от Румъния. Ценителите на класическата музика си спомнят неговото прекрасно участие в Румънско клавирно трио с Бетовеновия Троен концерт през 2011 г. Екстравагантен музикант, Александру Томеску търси вдъхновение в срещите с публиката на най- необикновенни, предизвикателни за вниманието и сетивата места. Свирил е в метрото, сред природата, излизал е и пред рушащи се старинни сгради, за да насочи вниманието към загубата на културното наследство. В концерта си Томеску ще разкрие своята тайна да омагьосва публиката – един мъж с една цигулка Страдивариус и виртуозните философски конструкции на Бах. Румънският музикант ще изпълни 3 партити за соло цигулка от великия композитор на 27 юни в Градската художествена галерия на Варна от 19 ч.

Още за концерта на Томеску вижте тук: https://web.facebook.com/events/524974338033831/

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-alexandru-tomescu-violin-romania

Вторият ден на Симпозиума, 28 юни, е посветен на Паганини и италианския романтизъм. Повече за втория ден на Симпозиума можете да откриете тук: https://web.facebook.com/events/348089732484792/

Във вечерния концерт на 28 юни водещи български млади цигулари, студенти и курсисти на проф. Марио Хосен, ще излязат на престижната сцена на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. За амбициозния концерт са поканени Александър Зайранов, Зорница Иларионова, Кай Орлинов, Виктория Маринова и Виктор Василев (лауреат на първи награди от конкурсите „Артур Грумио“, „Андреа Постакини“, „Коциян“, „Богдан Вархал“). На сцената ще блесне и 16-годишната Лора Маркова, която тази година спечели награда на престижния европейски радио конкурс „Кончертино Прага“. Премиера на големия подиум ще имат и виртуозните 12-годишни деца Далия Чолакова и Диана Чаушева, които с лекота ще изпълнят емблематични виртуозни композиции за цигулка. Младите цигулари ще покажат във Варна утрешния ден на българската цигулкова школа.

Още за концерта вижте тук: https://web.facebook.com/events/334280690558490/

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-gala-concert-with-bulgarian-violin-virtuosos

Третият ден на Симпозиума, 29 юни, е на тема „Емоцията на съвременната музика“. Повече за третия ден на Симпозиума можете да откриете тук: https://web.facebook.com/events/411224686136770/

Във вечерния концерт на 29 юни солисти от различни страни ще изпълнят музика, която съвременни композитори, сред които – участници в симпозиума, са им посветили. Съвременната европейска музика ще има истински творчески празник в срещата на създатели и интерпретатори на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Композиторите са Алберт ван Веенендал, Джеймс Мобърли, Стефан Драгостинов, Габриеле Брунер, Тристан Патрис Чалулау. Световни премиери ще имат произведенията “Mareas de cristal“ за пиано, цигулка, флейта и ударни от Томас Марко, „Quadrifolio“ за две флейти от Райнер Бишоф, „Триптих“ за пиано от Васил Казанджиев и . Солисти в концерта са пианистите Адриан и Паола Йотикер, Милена Моллова, Милена Радинска, Мишел и Никола Бурдонкл, Кристина Милер и Гергана Несторова, флейтистите Луиза Село и Биргит Каро, цигуларката Зорница Иларионова, виолончелистката Лиляна Кехайова и Татяна Колева, ударни.

„Идеята ни е на „Варненско лято“ да се срещнем на живо с композиторите и интерпретаторите, вдъхновили ги да създадат творби, част от които ще прозвучат за първи път като световни премиери във Варна – споделя артистичният директор на фестивала Марио Хосен. – Публиката ще се конфронтира с езика на 21. век по един вълнуващ и нетрадиционен начин, именно чрез директното съпреживяване от „звукоизвора на идеята за творчество“. Ще почувстваме силно поляризираната и експресивна музика на „последния додекафоник“ Райнер Бишоф, трансцендентните звукови картини на Томас Марко и Георги Арнаудов, полифоничните ретроспекции на големия Стефан Драгостинов, както и произведението, с което Тристан Чолалау печели голямата награда по композиция на конкурса Кралица Елизабет в Брюксел. Много интересни и същевременно провокиращи звукови решения ще ни пренесат в съвременните измерения на „сериозното“ музикално изкуство.“

Още за концерта вижте тук: https://web.facebook.com/events/417985625448093/

Билети: https://fccvarna.bg/event/imf-varna-summer-2019-music-of-the-21st-century

Началният час на трите работни дни на симпозиума е 10:00. Входът е свободен, необходима е регистрация, която става с попълването на формуляр. Формуляра за участие в Симпозиума можете да попълните направо тук: https://forms.gle/ugTHY26GQEu8zWr56

Началният час на вечерните концерти е 19:00.

Билети за концерта: https://fccvarna.bg/event/kehayova-miller-sonata-duo-25-06-2019-1900-city-art-gallery

Повече за концерта открийте във Фейсбук: https://web.facebook.com/events/513769265694240/

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала:

www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието.

ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.

ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Градската художествена галерия – Варна, Регионалния исторически музей – Варна, зала Аула на Икономически университет – Варна и Фестивалния и конгресен център. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ , Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят „Солвей Соди“, „Кока-Кола България“, „А1“, „Фрапорт“, Пежо – Франс Ауто, KLM, AGBU, Grand Mall, клуб „Ментол“, пиво „Гларус“, винарна и хотелски комплекс „Шато де Берже“, хотелите „Капитол“, „Черно море“, „Модус“ и “Плаза”, Делта Планет Мол. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/