in

Какво да правим в жегите без климатик?

Топлинната вълна в момента преминава през Западна Европа, където на места се поставят рекорди за най-високи температури през юни.

Лятото тепърва предстои, а и по нашите географски ширини вече усещаме последствията от топлото време.

Всички харесваме лятото заради приятните и незабравими моменти, които носи то със себе си, но горещината понякога може да е много опасна.

Именно поради тази причина ви даваме няколко съвета, с които жегите ще са много по-поносими, дори и на местата без климатик.

Фокусирайте се върху телесната си температура

Щом предците ни са оцелявали без климатици и вентилатори, то значи и за нас не би трябвало това да представлява някаква трудност. Като за начало погрижете се за телесната си температура.

Пийте освежаващи напитки, като най-препоръчителна е водата. Къпете се с хладка вода, охлаждайте се с влажни кърпи, които допирате до врата или челото.

Внимателно подбирайте дрехите си. Препоръчително е да не са много тесни и от плътни платове. Освежавайте се често с хладка вода, мокрете лицето и косата си.

Открийте източниците на топлина

Изключете всички уреди, които излъчват топлина. Направете си свежа салата през деня вместо някое ястие, за което ще ви се наложи да включите печката.

Не забравяйте и осветлението. Често не обръщаме внимание на запалените лампи, но те също допринасят за повишаването на температура в дома. Когато е светло, загасете ги.

Трикът с прозорците

Спуснете щорите или пердетата. Това ще ограничи навлизането на допълнителна топлина в дома ви. Ограничаването на достъпа на слънчевата светлина ще предпази дома ви от превръщането в парник.

Все пак отваряйте прозорците от време на време, за да се получава циркулация и освежаване на въздуха.

Изборът на чаршафи

Платът на спалното ви бельо е от голямо значение в борбата срещу жегите, така че избирайте внимателно.

Напълнете хладилника с плодове и зеленчуци

По време на летните жеги избягвайте тежките храни. Залагайте на повече плодове и зеленчуци, освежаващи напитки.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/