in

Баба Ванга: Оправи ли се базиликата, ке се оправи и България

Монументалната сграда смесва Изтока и Запада, символ е на принадлежността ни към Европа, пише приживе историкът Божидар Димитров.

Възстановим ли Голямата базилика в Плиска, възраждаме и България, написа преди четири години покойният проф. Божидар Димитров. Реставрацията й бе негова голяма мечта приживе и тя е на път да се сбъдне, пише „24 часа“.
Интелектуалци, общественици, историци, археолози, родолюбци, бизнесмени, учени учредиха онзи ден в БАН Национален инициативен комитет за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. Те почетоха с минута мълчание паметта на известния историк и дългогодишен директор на НИМ Божидар Димитров. Целта на сдружението е да превърне мястото в „символ на българската духовна идентичност и държавност’. Председател на УС на комитета е акад. Стефан Воденичаров.
Наричат Голямата базилика ‘майка на всички църкви“ не само заради огромния й размер -102,5 м дължина и 30 м ширина, но и защото символизира отхвърлянето на езичеството и приемането на християнството.

Между 866 и 875 г. я изгражда цар Борис I, въвел славянската писменост в България, пише Димитров. Базиликата става най-големият средновековен християнски храм в Европа. Олицетворява амбицията на владетеля България да стане трета сила на православната вяра след Рим и Константинопол. Борис I се е ориентирал към т.нар. славяни и неславяни в Източна Европа – бъдещите руси. украинци, беларуси. румънци, молдовци, сърби, черногорци, албанци, които тогава са половината от населението на Европа. Монументалната сграда е и с 20 м по-дълга от катедралните храмове на Рим и Константинопол – “Сан Пиетро“ и “Света София”.
Друга символика на Голямата базилика според историка е, че е западен тип църква, който тогава не се строи във Византия. Според него планът й вероятно е донесен от Рим от архиепископ Формоза, изпратен от папата да ръководи българската църква. Формоза започва строежа на църквата в 866 г., но през 870 г. Българският диоцез минава под юрисдикцията на Константинопол ската патриаршия и строежът е завършен от новия предстоятел – архиепископа на град Херакля Николай. По думите на Димитров в тази църква се смесват Изтокът и Западът и тя става символ на принадлежността ни и към двете части на Европа, пише историкът.
През турското робство базиликата е изравнена със земята “Квадрите, с които е изградена, и мраморите, с които е украсена, са стопени в няколко варници. И това не е случайно -твърди Димитров. – Османлиите са знаели, че един народ се управлява най-лесно, като изтриеш историческата му памет, защото тогава се превръща в рая (стадо).
Историкът цитира и баба Ванга. според която: ‘България ке се оправи, като се оправи Голямата базилика“. Според него искала да каже,че ако като базилика, ще сме способни да вдигнем и България народ сме способни да възстановим Голямата на крака.
Тъкмо затова възстановяването на този действащ християнски храм ще се превърне в символ на способността на народа и държавата ни да се възражда като феникс.
Такава е идеята на новия комитет.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/