in ,

Скандал в Общината за автомобилите в Морската (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Граждани и собственици на имоти в Салтанат се скараха за достъпа на автомобили в Морската градина. Страстите се разгорещиха по време на среща на Комисията по безопасност на движението към Община Варна, която се събра за втори път тази седмица, за да събере различни предложения относно режима на влизане на автомобили в парка.

Срещата, която се проведе в зала Варна на Общината, се превърна в разпалена дискусия и сблъсък на противоположни идеи.

Обявената тема беше „Часове за зареждане на заведенията на територията на местността „Салтанат“ се смени бързо от исканията на собственици на жилищни имоти за продължаване правото да могат да пътуват по алеите до имотите си. Срещу тях застанаха екологични организации и граждани.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Заместник-кметовете Тодор Иванов: Желанието на Общината е за максимално ограничен достъп на автомобили в Морската градина. Само за два дни в деловодството са входирани много декларации с абсолютно противоположни тези, съобщи Иванов.

Иван Иванав, директор на НИМХ Варна: Националната метеорологична служба  има нужда нейни екипи да се движат по всяко време. Обектът е от национално значение и не можем да имаме ограничен достъп.

Директорката на Логопедичната детска градина, която също се намира в тази зона иска освен сервизните и личните автомобили на персонала да стигат до сградата през алеите.

Варненци, които имат къщи от 20-30 години в Салтанат искат да имат пропуски. Те изразиха мнение, че са „натиснати от Общината“ след фаталния инцидент.

Жител на „Чайка“: Трафикът от Морската ще дойде пред блоковете ни, става непоносимо.

Шефът на „Феста Делфинариум“ държи да се запази досегашния режим, при който е разрешен достъпът до атракциона.

По време на срещата стана ясно, че нормативните актове си противоречат и заплитат казуса.

Какво е „Салтанат“: жилищна зона или парк?

Отговорът на този въпрос е от изключителна важност за намиране на решение на проблема, или поне от законова гледна точка. Според адвоката на етажната собственост на жилищна сграда в района Стоян Стоянов, паркът свършва до Шокъровия канал. Според неговите думи Салтанат е „смесена зона“, историческото ядро на парка е от басейн „Приморски“ до Зоологическата градина. Районът от Зоологическата градина до Евксиноград е нищо друго, освен „желание за парк“.

Според Общия устройствен план местността Салтанат е предвидена да стане парк, но не се знае кога ще се случи това. начинанието ще бъде и много скъпо, защото ще трябва да се отчуждят много частни и скъпи имоти.

Представител на ресторант „Хоризонт“ предложи да се направи паркинг в началото на входа от спирка „Акациите“, като се обединят няколкото съществуващи в момента. Имотите обаче са частни  ине е ясно дали ще се разберат помежду си техните собственици. Такъв паркинг съществуваше преди години, но беше застроен с жилищни сгради.

От Дневния център за пълнолетни лица с увреждания Ривиера настояват за пропуски за техните автомобили със специален режим.

Максим Ангелов, собственик на заведение настоява съществуващият режим да не се променя.

В крайна сметка до консенсус не се стигна. На сесия на Общинския съвет ще се приеме наредбата за поставяне на забранителни знаци на двата входа на парка, с упоменати изключения, които тепърва ще се решават. Ако собствениците на имоти не са включени в тях ще обжалват решението в съда.

Актуализираният наскоро Генерален план за организация на движението на територията на община Варна ще е базата, с която ще регламентират забраната.

И така сагата продължава. Остава да видим нейното развитие.

 

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Надежда Алексиева

Завършила съм фотография, имам повече от 15 години опит като фоторепортер и репортер. Обичам честната и провокираща журналистика, морето и добрите хора.