in

Разгром за Ципрас на вота в Гърция

снимка Официална страница Кириакос Митцотакис facebook

Кириякос Мицотакис ще бъде новият премиер на Гърция, партията на премиера Алексис Ципрас е втора

Кириякос Мицотакис ще бъде новият премиер на Гърция. С разгромяващо мнозинство в парламента „Нова демокрация” печели изборите в страната. Между 38 и 42 пункта е резултатът в полза на спечелилата вота партия. На второ място е СИРИЗА с между 26 и 35 пункта. Това са резултатите от първите екзитполове, базирани на мнението на 80% от жителите на Гърция, информира Нова.

Вчера бе първият вот, след като официално приключиха спасителните финансови програми за Гърция. След резултатите от местния вот, социолозите бяха сигурни, че опозицията ще спечели парламентарните избори. „Днес гърците взимат съдбата на страната в своите ръце. Сигурен съм, че утре ще е един по-добър ден за Гърция. Приятно гласуване ви пожелавам“, заяви лидерът на „Нова демокрация” Кириякос Мицотакис.

Той е потомък на една от могъщите фамилии, които до неотдавна доминираха политическия живот в Гърция. Той обаче може да се похвали с това, че за него не гласуват хора, които мечтаят за миналото. На местните избори Нова демокрация беше първа сред младежите между 18 и 24 години. А въпреки че ще загуби, досегашния лидер и неговата СИРИЗА завършиха пълното изместване на традиционната лява партия в Гърция и ще останат втора политическа сила.

„Решителна битка, която с оптимизъм ще водим до последната минута. Както с оптимизъм, така и с решимост, за да не отидат саможертвите на гръцкия народ напразно и да запазим движението на страната в правилната посока”, коментира премиерът Алексис Ципрас.

Той допълни, че гласуването за Мицотакис връща на власт елита, който вкара Гърция в огромните финансови затруднения от последните 10 години. Но избирателите ще го накажат по две причини. Първо, той дойде на власт с обещанието, че няма да се огъне под диктовката на чуждите кредиторите. След това, притиснат от желанията на тези, които плащат, изпълни исканията на държавите от Западна Европа. Втората причина за недоволство е непопулярния договор за новото име на Македония. Проучвания показват, че голямото мнозинство от гражданите са против Договора от Преспа.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с лидера на гръцката партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис. Българският премиер поздрави Мицотакис за победата на ръководената от него партия на провелите се предсрочни парламентарни избори днес, съобщават от Правителствената информационна служба.

„Високо ценя добросъседските и приятелски отношения между България и Гърция, и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното ни сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план“, отбеляза премиерът Бойко Борисов пред лидера на „Нова демокрация“.

Освен сътрудничеството между двете държави, акцент в телефонния разговор между Борисов и Мицотакис бяха работата за европейското развитие на България и Гърция, транспортните коридори, инфраструктурните проекти и др.

*******
Спонсор на наградата този месец: Happy LifeHappyLife

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/